Søppeltømming i verdensrommet

Et tonn romsøppel dumpet i Stillehavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er rester og bygningsavfall fra den internasjonale romstasjonen (ISS) som denne uka ble dumpet i Stillehavet. Til sammen veide romsøppelet ovet et tonn, og det var frakteskipet Progress M-51 som tok jobben som «søppelbil.»

- Restenene som romskipet tok med som ikke brant opp på turen ble dumpet ned sør i Stillehavet, forteller kontrollsenteret til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

- Skipets motorer ble 19.17 moskvatid onsdag (17.17 norsk tid) satt på sakte fart. Transportskipet fraktet med seg nesten et tonn med romsøppel fra ISS, gikk ut av sin bane og var klar til avgang en time og 46 minutter senere, opplyser kontrollsenteret videre.

Søppeltømmingen er en lang prosess. Progress M-51 ble koblet fra romstasjonen 27. februar og brakt inn i den riktige banen.

- I løpet av en 10-dagers selvstendig flygning så vi på bedre orienteringsregimer for transportskipet som vil redusere mikrooverbelastninger om bord i skipet, sier romfirmaet Energias ledende ekspert Viktor Blagov til nyhetsbyrået.

LAGER LITT SØPPEL: Her feires jul på Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA/AP
LAGER LITT SØPPEL: Her feires jul på Den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA/AP Vis mer
ROMTUR:</B> I januar tok noen av astronautene ved Den internasjonale romstasjonen seg <a href="http://www.dagbladet.no/kunnskap/2005/01/26/421516.html">en tur ut.</a>