Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Afrikas ekspresident Jacob Zuma blir tiltalt for korrupsjon

Skandalene ble for vanskelige å håndtere. Nå må Zuma svare for seg i retten.

Blir tiltalt: Sør-Afrikas ekspresident Jacob Zuma. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB Scanpix
Blir tiltalt: Sør-Afrikas ekspresident Jacob Zuma. Foto: Mike Hutchings / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Afrikas tidligere president, Jacob Zuma, vil bli tiltalt for mer enn 700 tilfeller av korrupsjon, hvitvasking av penger og utpressing i forbindelse med store våpenkjøp på 1990-tallet. Det sa landets statsadvokat Shaun Abrahams under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Zuma har vært forfulgt av skandaler nærmest siden insettelsen i 2009. Etter en lang periode med voldsomt press fra resten av partiledelsen, erklærte Zuma i februar at han trekker seg som president.

Anklager om milliardkorrupsjon, ulovlig våpenhandel og ødeleggelser for fattige er bare noe av det 75-åringen har vært nødt til å svare for tidligere. Nettopp våpenhandelen på vegne av regjeringen er noe av det i den ferske tiltalen. Sør-Afrika inngikk på 90-tallet en stor kontrakt med en fransk våpenprodusent verdt flere milliarder dollar, hvor Zumas korrupsjon skal ha vært sentral..

Presidenten har allerede nektet for å ha noe å gjøre med de 18 punktene i tiltalen.

Ifølge The Telegraph skal tiltalen omfatte korrupsjon for 2,5 milliarder dollar.

Ville korrupsjonshistorier

Zuma har også tidligere benektet alle beskyldninger om korrupsjonspregede kontraktstildelinger og ansettelser.

Men grunnen har lenge vært i ferd med å svikte under beina på den tidligere presidenten. Etter å først ha blitt lagt bort, ble saken og granskingen av korrupsjonen tatt opp igjen for fullt.

En av de mest spesielle tilfellene skal være i forbindelse med etableringen av en stor forskningsfarm for kveg. Prosjektet skulle sørge for både arbeidsplasser og utvikling av afrikansk jordbruk. I stedet gikk kontrakten for prosjektet til en velstående indisk familie.

- Det viste seg at pengene havnet på en konto i Dubai. Derfra gikk de til å blant annet finansiere et enormt bryllup, fortalte Tjønneland tidligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!