LUKSUSHJEM:  En ny rapport avslører at Sør-Afrikas president Jacob Zumas private hjem i Nkandla har blitt oppgradert ved hjelp av offentlige midler. Her avbildet i oktober 2012. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
LUKSUSHJEM: En ny rapport avslører at Sør-Afrikas president Jacob Zumas private hjem i Nkandla har blitt oppgradert ved hjelp av offentlige midler. Her avbildet i oktober 2012. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Sør-Afrikas president brukte statskassa til å bygge svømmebasseng og amfiteater

Ny rapport slakter Jacob Zumas «sikkerhetsoppdateringer» i eget hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Afrikas president Jacob Zuma får kraftig kritikk i en fersk rapport etter å ha brukt offentlige midler til å bygge et svømmebasseng og et amfiteater i egen bolig.

Rapporten om Zumas ekstravagante pengebruk ble offentliggjort onsdag, bare seks uker før Sør-Afrika skal velge ny president.

Like før valget Rapporten vil etter alt å dømme skade Zumas omdømme, så vel som velgernes syn på regjeringspartiet ANC. Den beske kritikken fra landets fremste korrupsjonsjeger, Thuli Madonsela, rammer ikke bare Zuma, men flere andre ministre som har håndtert renoveringen av Zumas bolig i landsbyen Nkandla sør i landet.

I tillegg til et svømmebasseng og et amfiteater, har Zuma også bygd en innhegning for kveg, en hønsegård og et besøkssenter, ifølge rapporten.

- Usedvanlig Madonsela, som er et offentlig oppnevnt ombud, mener kostnadsoverskridelsene er «helt utenom det vanlige». Hun fastslår også at ministre har håndtert saken på en «forferdelig måte». Nå bør Zuma tilbakebetale en viss prosentandel av pengene som er brukt på «renoveringen», framholder hun.

Zuma har brukt i alt 246 millioner rand, eller 137 millioner kroner, på luksuseiendommen på hjemstedet. Alle pengene skulle i utgangspunktet gått til sikkerhetsoppgraderinger.

- Zuma har hatt urettmessige fordeler av de enorme kapitalinvesteringene i installasjoner som ikke er knyttet til sikkerhet i sin egen privatbolig, skriver Madonsela i rapporten.

To års gransking Den offentlige granskingen av Zumas oppussingsprosjekt har pågått i to år, og det har vært knyttet stor spenning til den 444 sider lange rapporten.

Rapporten tegner et bilde av en regjering som på systematisk vis har brukt offentlige midler uten å følge vanlige regler som for eksempel anbudsrunder.

Da nyheten om Zumas sikkerhetsoppgraderinger ble kjent i slutten av 2009, var kostnadene beregnet til 65 millioner rand, tilsvarende 36 millioner kroner.

Til tross for at myndighetene har fulgt nøye med på pengebruken, ble den endelig regningen nesten fire ganger så høy. (©NTB)


 SIKKERHETSOPPDATERINGER:  Bassenget og amfiteateret ble bygd som en del av en rekke sikkerhetsoppdateringer i presidentens hus i Nkandla, her avbildet 21. januar i år. Foto: Marco Longari / Reuters / NTB Scanpix
SIKKERHETSOPPDATERINGER: Bassenget og amfiteateret ble bygd som en del av en rekke sikkerhetsoppdateringer i presidentens hus i Nkandla, her avbildet 21. januar i år. Foto: Marco Longari / Reuters / NTB Scanpix Vis mer