Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Afrikas president Jacob Zuma går av

ANC ba Zuma om å gå av, men tidligere avviste presidenten å følge ordren. I en TV-tale onsdag kveld snudde han. ​

GÅR AV: Sør-Afrikas president Jacob Zuma har i en TV-tale onsdag kveld kunngjort at han går av umiddelbart. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko
GÅR AV: Sør-Afrikas president Jacob Zuma har i en TV-tale onsdag kveld kunngjort at han går av umiddelbart. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til tirsdag norsk tid ble det kjent at African National Congress (ANC) i et møte besluttet å avsette president Jacob Zuma (75).

SISTE: - Jeg trekker meg som president av republikken med umiddelbar virkning, sier president Zuma i den direktesendte talen.

Zuma har vært under sterkt press etter at hans eget parti ANC ba ham om å gå av, i tillegg til at han lenge har vært i hardt vær på grunn av korrupsjonsanklager.

- En ære
Tirsdag ble det kjent at Zuma skulle få 48 timer på seg til å gå av, altså vil fristen gå ut ved midnatt. Onsdag klokka 22 lokal tid skulle presidenten tale til nasjonen, men han dukker ikke opp før en halvtime seinere.

- God kveld, sier han til forsamlingen foran seg, men får ikke noe umiddelbart svar.

- Hvorfor ser dere så seriøse ut? Kan dere ikke si god kveld engang, spøker Zuma, på tross av at han faktisk skal til å holde en tale om sin framtid som president.

Videre leser han fra en forberedt uttalelse, hvor han blant annet sier at han respekterer hvert medlem og leder av ANC, som han kaller en fantastisk bevegelse.

- Jeg har tjent Sør-Afrikas folk etter beste evne. Jeg er evig takknemlig for at de viste meg tilliten og ga meg det høyeste vervet i landet, sier Zuma.

- Det er har vært en ære som jeg vil sette pris på så lenge jeg lever.

Hans fratredelse kom på slutten av den lange talen, hvor han sa han var uenig med måten ANC har handlet mot ham, skriver BBC. Likevel ønsker han ikke strid i partiet.

- Ingen liv bør gå tapt i mitt navn og ANC bør ikke være delt på grunn av meg, sier Zuma.

- Hva er det jeg har gjort?
Zuma går av dagen før nasjonalforsamlingen skulle fremme et mistillitsforslag mot ham, men sier i talen at han ikke frykter mistillitsforslaget.

Onsdag formiddag ba han om mer tid og en forklaring på hva han skal ha gjort galt, samtidig som partiet kunngjorde at blir reist mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen torsdag.

- Hva er det jeg har gjort, spurte Zuma under et TV-intervju tidligere i dag. I samme intervju informerte han om at han ville gå av hvis ANC kunne fortelle ham hva han hadde gjort feil, skriver Sunday Times.

Zuma mener ANC ikke har fulgt partiets retningslinjer i forsøket på å avsette ham. Han hevder at han så seint som i forrige uke var enig med ANC-leder Cyril Ramaphosa om at han kunne sitte ut perioden han er valgt for.

I desember ble Cyril Ramaphosa, landets visepresident, valgt til ANC-leder. Nå er det han som overtar som president fram til valget i 2019.

Skandalepresident
Presidenten Zumas tid ved makten i Sør-Afrika har vært preget av skandaler og anklager om korrupsjon.

Til sammen nesten 800 tilfeller av korrupsjon verdt nær 20 milliarder norske kroner er bare noe av anklagene som har forfulgt presidentens politiske karriere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!