Sør-Afrikas utenriksminister nektet adgang på Gardermoen

Nektet sikkerhetsvakter å skanne håndvesken. Nå refser Sør-Afrika refser Norge for behandlingen.

NEKTET ADGANG: Sør-Afrika refser Norge for behandlingen av landets utenriksminister Maite Emily Nkoana-Mashabane. For to uker siden ble hun bortvist fra Gardermoen etter å ha nektet sikkerhetsvakter å skanne håndvesken. Foto: AFP/Nikolay Doychinov/Scanpix
NEKTET ADGANG: Sør-Afrika refser Norge for behandlingen av landets utenriksminister Maite Emily Nkoana-Mashabane. For to uker siden ble hun bortvist fra Gardermoen etter å ha nektet sikkerhetsvakter å skanne håndvesken. Foto: AFP/Nikolay Doychinov/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den sørafrikanske utenriksministeren Maite Emily Nkoana-Mashabane var i Norge sammen med president Jacob Zuma og kom rett fra et møte med sin norske kollega Jonas Gahr Støre, da hun havnet i munnhoggeri i sikkerhetskontrollen på Gardermoen, skriver Dagens Næringsliv.

Nkoana-Mashabane skulle fly med et rutefly fra Austrian Airlines og ble i likhet med alle andre bedt om å sende håndvesken til gjennomlysning. Dette protesterte hun hissig på og hevdet at hun som diplomat måtte slippe. Det hele endte med at hun ble nektet adgang og i praksis bortvist fra flyplassen.

Den sørafrikanske utenriksministeren bestilte da privatfly til 180 000 kroner og forlot senere på dagen landet via den såkalte GA-terminalen der hun ifølge sørafrikansk UD slapp vanlig sikkerhetssjekk.

- Jeg kan bekrefte at en person i en sørafrikansk delegasjon nektet vårt sikkerhetspersonell å gjennomføre en vanlig sikkerhetssjekk, noe vi ikke kan akseptere. Så vi kunne derfor ikke slippe vedkommende inn i avgangshallen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn.

- Vedkommende ble korrekt behandlet av en fast og bestemt sikkerhetskontrollør som gjorde jobben sin, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer