Sør-Dakota forbyr abort

Vil presse høyesterett til å gjeninnføre forbudet over hele USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sør-Dakota blir trolig den første amerikanske delstaten til å vedta en lov som forbyr abort i nær sagt alle tilfeller. Delstatsmyndighetene ønsker å presse høyesterett til å oppheve lovligheten av abort over hele landet, melder Reuters.

Fengsel og bøter

Loven vil gi anledning til å straffe abortleger med fem års fengsel og 5000 dollar, eller 34 000 kroner, i bot, og mangler bare underskriften til Sør-Dakotas guvernør Michael Rounds for å tre i kraft. Både tilhengere og motstandere av loven antar at republikanske Rounds vil gjøre lite for å stoppe loven.

Lovforslaget i Sør-Dakota fastslår at livet starter ved unnfangelsen. Forslag om å gjøre unntak i loven ved tilfeller av voldtekt og incest ble nedstemt. Det ble også et forslag om å la velgerne avgjøre lovens skjebne.

Lovforslaget gjør imidlertid et unntak for tilfeller der fosteret dør under et forsøk på å redde morens liv.

Forbudt fram til 1973

Fram til 1973 var abort forbudt i alle USAs 50 stater, men høyesteretts dom i den såkalte Roe vs. Wade-saken i 1973 fastslo at forbudet var i strid med grunnloven.

– Jeg skjønner det slik at Sør-Dakota er den første delstaten som virkelig utfordrer Roe vs. Wade, sier Kate Looby i organisasjonen Planned Parenthoods sørdakotiske avdeling. Planned Parenthood driver Sør-Dakotas eneste abortklinikk.

Også lovgiverne i Ohio, Georgia, Tennessee og Kentucky har liknende agenda som Sør-Dakota i abortspørsmålet, men på grunn av Sør-Dakotas tidsskjema blir Midtvest-staten sannsynligvis først ute med å vedta loven.

– Vi håper guvernør Rounds anerkjenner dette for hva det er: et politisk middel og ikke et spørsmål om sørdakotiske kvinners helse, sier Looby.

– Hvis han velger å underskrive loven, vil vi saksøke for å prøve å stoppe den.

Ny høyesterett avgjør

Tilhengere av loven sier at loven er formulert nettopp for å bli prøvd i retten på en slik måte. Tidspunktet er også gunstig med tanke på den nylige utnevnelsen av justitiarius John Roberts og dommer Samuel Alito til høyesterett. Begge ble nominert av president George W. Bush, og begge er solid forankret på den konservative sida og kan sammen medvirke til en omgjøring av Roe vs. Wade.

Høyesterett kunngjorde på tirsdag at de vil se på hvorvidt den føderale regjeringen kan forby visse abortmetoder. Utfallet av høyesteretts behandling vil dermed være en pekepinn på om høyesterett, etter president Bushs justering av sammensetningen, vil innskrenke retten til abort.

I 1992 stadfestet høyesterett på ny retten til abort i saken Planned Parenthood vs. Casey, den siste direkte utfordringen til Roe vs. Wade.

Sør-Dakota er en av delstatene i USA med størst andel innbyggere av norsk avstamning.

FRYKTER FOR ABORTLOVEN: Demonstranter fra Planned Parenthood demonstrerer utenfor amerikansk høyesterett i Washington i fjor sommer etter at den liberale høyesterettsjustitiariusen Sandra Day O. Connor gikk av og banet vei for konservative John Roberts. Plakatteksten henspiller på Roe vs. Wade-saken fra 1973, der forbudet mot abort ble kjent grunnlovsstridig.
KONSERVATIVE KAMERATER: Høyesterettsjustitiarius John Roberts (t.h.) og høyesterettsdommer Samuel Alito (t.v.) ble begge nominert av president George W. Bush, som dermed endret høyesteretts sammensetning i mer konservativ retning.