Sør gikk over til nord

Historisk toppmøte mellom Roh Moo-hyun og Kim Jong-il.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Koreas president, Roh Moo-hyun, krysset idag den strengt bevoktede grensen til Nord-Korea til fots på vei til et historisk møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-il.

Det er andre gang siden Korea-krigen det finner sted et toppmøte mellom lederne i de to landene.

President Roh Moo-hyun sa før avreise at samtaler om en endelig fredsavtale mellom de to landene står øverst på agendaen, melder BBC.

Den sørkoreanske presidenten krysset den strengt bevoktede gulmalte grenselinjen mellom de to landene til fots som en symbolsk handling.

- Jeg krysser nå denne forbudte linjen som en president, sa Roh til sørkoreansk TV.

På den gule grenselinjen var det skrevet «fred» og «fremgang».

- Etter at jeg kommer tilbake, vil mange andre gjøre det samme. Denne separasjonslinjen vil endelig bli slettet og barrieren vil bli brutt ned, sa presidenten før bilkortesjen fortsatte nordover mot hovedstaden Pyongyang.

Toppmøtet mellom Roh og Kim Jong-il varer i tre dager. Det eneste andre toppmøtet mellom de to landene fant sted i 2000.

 HISTORISK: Det er andre gang at lederne for Sør- og Nord Korea møtes. De to landene er teknisk fremdeles i krig, etter at det aldri ble et oppgjør etter Koreakrigen på 1950-tallet. Foto: SCANPIX/AP/ Yonhap/ Seo Myung-kon
HISTORISK: Det er andre gang at lederne for Sør- og Nord Korea møtes. De to landene er teknisk fremdeles i krig, etter at det aldri ble et oppgjør etter Koreakrigen på 1950-tallet. Foto: SCANPIX/AP/ Yonhap/ Seo Myung-kon Vis mer

De to landene er teknisk sett fortsatt i krig, ettersom de aldri har inngått en fredsavtale etter krigen mellom 1950 og 1953.

Møtet i 2000 førte til at daværende president i Sør-Korea fikk Nobels fredspris for sin såkalte «solskinnspolitikk» overfor naboen i nord.

(NTB)

TOPPMØTE:>/b> Sør-koreanske aktivister Nord Koreas leder Kim Jong-il (t.v) og Sør Koreas president Roh Moo-hyun under en demonstrasjon mot toppmøtet mellom de to.