ØVELSE: Her er militæret fra Sør-Korea nær Yeonpyeongdo-øya under den militære øvelsen i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bae Jung-hyun/Yonhap
ØVELSE: Her er militæret fra Sør-Korea nær Yeonpyeongdo-øya under den militære øvelsen i dag. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bae Jung-hyun/YonhapVis mer

Sør-Korea ba innbyggere gjemme seg i kjelleren

Trosser Nord-Koreas trussel og spenningsnivået øker. I 2010 endte en liknende øvelse med bombing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har trappet opp sin militære beredskap i forkant av en militærøvelse, som Sør-Kora nå gjennomfører, midt i det spente grenseområdet mellom de to landene.

Øvelsen, som blant annet består av angrepshelikopter og rundt 5000 runder ammunisjon, ble holdt like ved den omdiskuterte kystgrensa mellom sør og nord, melder Reuters.

Ei øy i området ble bombet av Nord-Korea da det ble avholdt en liknende øvelse i 2010.

- Rutineøvelse Sør-Korea sier at øvelsen, som er den andre av denne typen i dette området i år, var rutine og ble gjennomført slik den var planlagt.

- Øvelsen skjedde etter planen. Nord-Korea trappet opp sitt militære forsvar, skriver Sør-Koreas nyhetsbyrå Yonhap.

Ifølge Associated Press ble sørkoreanske øyboere bedt om å ta skjul i kjellere og bomberom før øvelsen startet.

Det er foreløpig ikke meldt om noen reaksjoner fra Nord-Korea.

Advarer Nord-Koreas nye leder, Kim Jong-un, har valgt en militær lederstil, i det eksperter mener er et forsøk på å få støtte fra hæren nå som han prøver å få et fast grep på makta i landet.

Pyongyang har truet med nådeløse hevnangrep hvis sør bryter territorielinjene under øvelsen.

I advarselen sa Nord-Korea at sør ikke skulle glemme hva som skjedde på Yeonpyeong i november 2010, da fire mennesker ble drept i et angrep på øya.

Nord forklarte da at angrepet kom av at sør hadde brutt grensene for sitt territorium under en miliær øvelse. Angrepet var det første mot sivilbefolkningen siden Korea-krigen fra 1950 til -53. Landene er formelt fortsatt i krig, siden de bare underskrev en våpenhvile og ikke en fredsavtale i 1953.

- En sjø av hevnbrann Det gikk ikke lang tid etter dødsfallet til eks-leder Kim Jong-il før Nord-Korea kom med den første politiske uttalelsen. Og retorikken var som før. En uttalelse fra den nasjonale forsvarskommisjonen ble lest opp på TV, og i den sparket nordkoreanske myndigheter mot kritikerne generelt - og da spesielt naboen i sør.

SKJULER SEG: Sørkoreanere gjemmer seg i en kjeller mens øvelsen pågår. Foto: Hong Nam-gon/Yonhap/Reuters
SKJULER SEG: Sørkoreanere gjemmer seg i en kjeller mens øvelsen pågår. Foto: Hong Nam-gon/Yonhap/Reuters Vis mer

- Vi kan fastslå med sikkerhet at idiotiske politikere rundt i verden, inkludert marionettene i Sør-Korea, ikke kan forvente seg noen endringer fra oss.

Landet sliter kraftig økonomisk, og ifølge ekspertene har de vist liten vilje til å takle dette problemet.

- Vi kommer aldri til å ha noe å gjøre med Lee Myung-baks administrasjon, heter det i den nye uttalelsen.

Myung-bak er Sør-Koreas president. I nord reagerer de kraftig på at sørkoreaneren sendte lufballonger med flygeblader inn over landet under begravelsen, der de ba Kim Jong-il dra til helvete.

- Vi skal sørge for at forrædergruppa til Lee Myung-bak skal betale for dette til evig tid, på grunn av de utilgivelige syndene de begikk under begravelsen. Et hav av blodige tårer fra militæret og folket vårt vil forfølge marionettregimet til siste slutt. Tårene vil danne en sjø av en hevnbrann, som vil brenne ned alt.

I SIN FARS FOTSPOR: Retorikken er den samme under Kim Jong-Uns ledelse. Foto: Kyodo/Reuters
I SIN FARS FOTSPOR: Retorikken er den samme under Kim Jong-Uns ledelse. Foto: Kyodo/Reuters Vis mer