Sør-Korea bekrefter: Nord-Korea har prøvesprengt atomvåpen

Trosset advarsler fra FN, sprengte sin kraftigste bombe noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 0430-tida i natt norsk tid ble det meldt at Sør-Korea hadde registrert unaturlig seismisk aktivitet i Nord-Korea, og sørkoreanske medier meldte om et «menneskeskapt jordskjelv» i nabolandet.

Litt over klokka fem bekreftet en diplomat i FNs sikkerhetsråd at Nord-Korea har foretatt sin tredje prøvesprengning av atomvåpen, og klokka 0646 norsk tid bekrefter Sør-Korea det samme.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble både USA og Kina varslet om sprengningen mandag. Prøvesprengningen ble ifølge NTB utført på samme sted som landets to tidligere prøvesprengninger, i fylket Kilju nordøst i landet.

Kraftigste noensinne Det amerikanske jordskjelvinstituttet USGS har registrert et skjelv med en styrke på 4,9 etter prøvesprengningen.

Det tyder på at dette er den kraftigste nordkoreanske atombomben så langt. Den forrige bomben i 2009 ga et utslag på 4,7 og den første i 2006 ga et utslag på 4,2, ifølge NTB.

Episenteret for skjelvet var 2,4 mil nordvest for byen Sungjipaegam. Nord-Korea har i utgangspunktet ikke seismisk aktivitet, og ifølge USGS er episenteret for skjelvet nær Nord-Koreas kjernefysiske testområde.

Trosset advarsler Prøvesprengningen er ventet, skriver BBC, selv om FNs sikkerhetsråd har varslet konsekvenser for Nord-Korea om landet skulle gå til det skritt å foreta prøvesprengningen. Det internasjonale samfunn har gjentatte ganger advart mot atomprøvesprengninger.

Tidligere i år uttalte anonyme etterretningskilder i Seoul at Nord-Korea har fullført forberedelsene til en tredje sprengning - som en reaksjon på straffetiltak FN innførte etter at Nord-Korea prøveskjøt en langdistanserakett i desember.

Japanske toppledere samles tirsdag til et sikkerhetsmøte som følge av sprengningen

Dagbladet følger saken.

PRØVESPRENGNING: Satelittbildet viser det trolige testområdet der Nord-Korea ved 12-tida lokal tid tirsdag skal ha gjennomført en atomprøvesprengning. Foto: AFP / NTB Scanpix
PRØVESPRENGNING: Satelittbildet viser det trolige testområdet der Nord-Korea ved 12-tida lokal tid tirsdag skal ha gjennomført en atomprøvesprengning. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer