Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea ber USA om strategiske våpen

Svarer Atom-Kim med å trappe opp konflikten.

SVARER: Fra en demonstrasjon mot Nord-Koreas leder Kim Jong Un i Seoul i går. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/Scanpix
SVARER: Fra en demonstrasjon mot Nord-Koreas leder Kim Jong Un i Seoul i går. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var natt til i går Nord-Korea prøvesprengte en kjernefysisk bombe som de selv sa var en hydrogenbombe. En samlet verden reagerte med å fordømme prøvesprengingen, som er Nord-Koreas fjerde.

Radio med feit gris I dag kom svaret fra Sør-Korea. De er i samtaler med sin allierte USA om utplassering av amerikanske strategiske våpen i Sør-Korea, opplyser sør-koreanske myndigheter.

Strategiske våpen er masseødeleggelsesvåpen beregnet på å drepe flest mulig mennesker. For alle praktiske formål er det atomvåpen.

Sørkoreanske myndigheter sa også torsdag at de at de vil begynne med propagandasendingene mot nord ved den tungt militariserte grensa. I fjor høst skjøt Nord-Korea raketter mot sørkoreanske høyttalere ved grensa. De videreformidlet propaganda der den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un blant annet ble framstilt som en feit gris.

Amerikansk støtte USAs president Barack Obama har vært i kontakt med både den sørkoreanske presidenten Park Geun Hye og den japanske statsministeren Shinzo Abe, som begge er USAs nære allierte i Øst-Asia.

Men verken sørkoreanske eller amerikanske myndigheter vil si noe mer om samtalene om utplassering av amerikanske strategiske våpen.

Det man imidlertid vet er at etter den forrige nordkoreanske prøvesprengingen i 2013 så sendte USA to strategiske bombefly av typen B-2 stealth over Sør-Korea. Det er fly som er bygget for blant annet å væpnes med kjernefysiske våpen. Det ble gjort for å markere styrke, og militær støtte til Sør-Korea.

Farlig med opptrapping Det er grunn til å tro at den militære retorikken nå skrus opp på begge sider i den koreanske konflikten. Men det er grenser for hvor langt USA vil gå i å militarisere konflikten ytterligere. Også amerikansk etterretning er usikre på hvor farlig og uforutsigbar den nordkoreanske lederen Kim Jong-un i virkeligheten er.

- Enhver opptrapping i denne regionen, enhver overreaksjon kan lett lede til en konflikt mellom Sør- og Nord-Korea, men også dra USA og Japan inn i konflikten, sier Anthony Cordesman ved Senter for strategiske og internasjonale studier, en tenketank i Washington, til Reuters.

I natt var det enighet i FNs sikkerhetsråd om behovet for å straffe Nord-Korea for prøvesprengingen natt til i går. Men det er likevel uklart hvor langt Kina vil gå. Ingen er tross alt interessert i at regimet til Kim Jong Un kollapser, med de uoversiktlige konsekvensene det vil ha.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media