VALGT: Park Geun-Hye blir Sør-Koreas nye president. Foto: AFP/DONG-A ILBO/SCANPIX
VALGT: Park Geun-Hye blir Sør-Koreas nye president. Foto: AFP/DONG-A ILBO/SCANPIXVis mer

Sør-Korea får sin første kvinnelige president

Den konservative, kvinnelige kandidaten Park Geun-hye har vunnet presidentvalget i Sør-Korea. Motkandidat Moon Jae-in innrømmer nederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da over 90 prosent av stemmene var talt opp, hadde Park fått 51,6 prosent av stemmene, mens Moon hadde fått 48 prosent. Ifølge eksperter var Parks seier uomtvistelig.

- Denne seieren skyldes folkets håp om å overvinne den økonomiske krisen og få ny framgang, sa Park til sine tilhengere i Seoul.

Moon sa at han «ydmykt» bøyde seg for velgernes dom.

- Alle gjorde sitt beste, men jeg manglet vinnerevnen, sa Moon på sitt valgmøte.

- Jeg aksepterer ydmykt resultatet av valget.

Presidentdatter Nå 60 år gamle Park Gyun-hye er datter av den tidligere presidenten og diktatoren Park Chung-hee, som ledet Sør-Korea i 18 år. Hun fungerte som landets førstedame etter at hennes mor ble drept i 1979 av en etterretningssjef som angivelig var nordkoreansk agent.

Både Park Geun-hye og Moon Jae-in har i valgkampen snakket mye om «økonomisk demokratisering». Dette er et sosialpolitisk stikkord for en jevnere fordeling av velstanden som rask økonomisk vekst har gitt Sør-Korea.

Fordeling Moon har vært mer aggressiv enn Park i sine forslag om tiltak for å temme mektige «chaebol», de gigantiske familiestyrte konsernene som dominerer Sør-Koreas økonomi. Blant disse er verdenskjente navn som Hyundai og Samsung.

Begge kandidatene har signalisert ønsker om bedring av forholdet til Nord-Korea. Park er forsiktigere enn Moon på dette området, som i likhet med den regionale konflikten mellom Japan og Kina om øyer i Sør-Kinahavet har spilt en underordnet rolle i valgkampen.
(NTB)