UFRED: Sørkoreanske krigsveteraner hørte Lee Myung-baks tale i dag. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/Scanpix
UFRED: Sørkoreanske krigsveteraner hørte Lee Myung-baks tale i dag. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/ScanpixVis mer

Sør-Korea foreslår gjenforening med Nord-Korea

Samtidig setter landet i gang tidenes «krigsspill» sammen med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sør-Koreas president foreslår en tretrinnsplan for gjenforening på den koreanske halvøya, samtidig som landet setter i gang tidenes «krigsspill» sammen med USA.

Lee Myung-bak benyttet anledningen til å legge fram gjenforeningsplanen da han søndag talte under markeringen av 65-årsjubileet for frigjøringen fra Japan. Siden japanerne overga seg i august i 1945, har Nord- og Sør-Korea vært atskilt.

Presidenten foreslår at de to naboene først oppretter et såkalt fredsfellesskap, noe som innebærer at hele den koreanske halvøya blir kjernevåpenfri sone.

Deretter vil Lee at de økonomiske forbindelsene skal pleies gjennom å styrke felles finansielle og handelsmessige bånd. Den økonomiske integrasjonen skal bane vei for det som på sikt kan bli en felles koreansk nasjon, mener Lee.

Dyr plan For å finansiere prosessen foreslår Lee en gjenforeningsskatt som skal dekke noe av kostnadene Sør må beregne å ut med, dersom de to landene på halvøya en dag skal gjenforenes.

På grunn av de enorme forskjellene mellom landene, har en komité i den sørkoreanske nasjonalforsamlingen beregnet at sammenslåingen vil kunne komme til å koste sør omkring 1.300 milliarder dollar.

Nord-Koreas BNP er beregnet til omkring 25 milliarder dollar, fattige 3 prosent av Sør-Koreas.

Advarsler Nord-Korea har ennå ikke kommentert planen, som ble lagt fram dagen før Sør-Korea og USA setter i gang en 10 dager lang databasert militærøvelse som involverer omkring 30.000 amerikanske og 56.000 sørkoreanske soldater.

Søndag advarte Nord-Korea de allierte mot å gjennomføre øvelsen.

- Nord-Koreas hær og folk vil slå nådeløst tilbake, sier en talsmann for militæret i nord ifølge statlige medier. Den militære gjengjeldelsen for øvelsen som settes i gang mandag, blir den hardeste straffen verden noensinne har sett, ifølge talsmannen.

«Krigsspill» «Krigsspillet» med navnet Ulchi Freedom Guardian er ifølge den amerikanske generalen Walter Sharp en av de største sammenslåtte rollespilløvelsene i verden.

Under øvelsen skal sørkoreanerne også gjennomføre en reell sikkerhetsøvelse for offentlige tjenestemenn og soldater.

Det hele er mektig regissert for å avskrekke nordkoreanerne, i likhet med anti-ubåt-øvelsen Sør Korea holdt tidligere denne måneden.

Også i slutten av juli holdt USA og Sør-Korea en felles militærøvelse, den gangen deltok over 200 jagerfly og 20 militærfartøy i øvelsen i Japanhavet.

Spent stemning Søndag samlet det seg store mengder anti-nord-demonstranter i nærheten av den demilitariserte sonen som deler halvøya i to. Krigsveteraner, aktivister og andre viste med slagord og bannere sin misnøye med regimet i nord.

Stemningen mellom nord og sør har de siste månedene vært ekstra spent, etter at et sørkoreansk marinefartøy i mars ble senket i havet utenfor grenseområdene. Sør-Korea, USA og et internasjonalt granskingspanel fastholder at Nord-Korea torpederte skipet, mens nord benekter å ha hatt noe med senkingen å gjøre. 46 sørkoreanske soldater omkom i hendelsen.
(NTB)

TALTE: President Lee Myung-bak. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/Scanpix
TALTE: President Lee Myung-bak. Foto: EPA/JEON HEON-KYUN/Scanpix Vis mer