TOGENTUSIAST: Kim Jong-il på en av sine mange togturer. Despoten likte aldri å fly, og foretrakk jernbanen uansett hvor han reiste. Foto: EPA/STF/SCANPIX
TOGENTUSIAST: Kim Jong-il på en av sine mange togturer. Despoten likte aldri å fly, og foretrakk jernbanen uansett hvor han reiste. Foto: EPA/STF/SCANPIXVis mer

Sør-Korea hevder at Kim ikke døde i toget

Det er ikke sant at Nord-Koreas avdøde leder, Kim Jong-il, døde i sitt tog, hevder den sørkoreanske etterretningssjefen, Won Sei Hoon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong-il kunne ikke dø om bord i sitt eget tog. Dette er falskt, fordi toget sto stille i hovedstaden Pyongyang både før og etter det oppgitte tidspunktet for hans død, hevdet etterretningssjef Won Sei Hoon i parlamentet i Sør-Korea. Won og den nasjonale etterretningstjenesten fikk vite om Kims død, som alle andre, da det ble kunngjort i nordkoreansk fjernsyn. Det er et pinlig nederlag.
Etterretningskilder antyder til sørkoreanske aviser og kringkasting at Kim døde hjemme.

«Hadde oversikt»
- Vi bekreftet gjennom bilder fra USAs overvåkingssatelitter at Kims personlige tog sto stille i Pyongyang. Vi hadde oversikt over hans bevegelser inntil torsdag, men kunne ikke finne ham fra fredag av. Der er tegn på at han forsøkte å dra et eller annet sted (søndag morgen), men døde, uttalte etterretningssjef Won i parlamentets etterretningskomite tirsdag.

Offisielt døde Kim lørdag 17. desember klokka 08.30 koreansk tid mens han reiste i sitt tog, av hjertesvikt på grunn av et «stort mentalt og fysisk press». Mandag middag, mer enn 51 timer seinere, ble dødsfallet kunngjort. Først da oppdaget etterretningstjenestene i Sør-Korea, USA, Japan og Russland, sammen med alle andre, hva som hadde skjedd. Enkelte hevder at Kina ble varslet før dette.

Hvis Kim døde hjemme, ville det skade de mytene som er spunnet om ham som den «kjære lederen» som hvileløst tjener sitt folk. Det er mer heroisk å dø på post enn i egen seng. Kanskje ville de øvrige lederne omskrive dødsfallet for å opprettholde mytene. Men det kan også ha vært indre strid den innerste kretsen eller falskt spill.

Ydmyket
Samtidig er Won og etterretningstjenesten i Sør-Korea pinlig ydmyket og under hardt vær hjemme.  I fjor lyktes de ikke med å varsle to dødelige angrep fra Nord-Korea. Et sørkoreansk marinefartøy ble skutt i senk, øyensynlig av en nordkoreansk ubåt. Og ei øy ved grensa kom under artilleri-angrep.

I en lederartikkel skriver nyhetsbyrået Yonhap:

«Det er vanskelig å forstå hvordan de øverste etterretningstjenestene var ute av stand til å vite om dødfallet til den nordkoreanske lederen inntil om lag 52 timer etter hans død eller hvorfor myndighetene ikke klarte å knytte varselet om ei ekstraordinær nyhetssending til Kims død.»

Visste Kina?
Den kinesiske ambassadøren til Nord-Korea fikk vite om Kims død og varslet sine ledere i Beijing lørdag, ifølge ikke navngitte kilder i Beijing, skriver avisa Joong Ang Il i Sør-Korea. Men utenriksdepartementet i Sør-Korea avviser denne påstanden.

I den kinesiske Dandong ved grensa til Nord-Korea sier handelsfolk til den britiske avisa The Times at dødsfallet var kjent i alle fall så tidlig som mandag morgen, timer før det ble kunngjort. Handelsfolk, som daglig handler med nordkoreanere, fikk sine forretningsmøter brått avlyst. Nordkoreanerne ringte og sa de måtte avlyse på grunn av «ei krise». Men de sa ikke noe mer og skrudde av sine telefoner.