Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea innfører tre års fengsel for uregistrerte selfiepinner

Ingen spøk med ny teknologi.

SELFIE I SEOUL:  Selfipinnen har slått godt an i teknologilandet Sør-Korea, men nå strammer myndighetene inn. De vil slå hardt ned på salg av uregistrerte pinner. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones /NTB Scanpix
SELFIE I SEOUL: Selfipinnen har slått godt an i teknologilandet Sør-Korea, men nå strammer myndighetene inn. De vil slå hardt ned på salg av uregistrerte pinner. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis selfie var fjorårets nyord, er kanskje selfiepinne årets. Det er en liten pinne der du kan feste telefonen og dermed få litt færre dobbelthaker på selfiene dine.

Det høres harmløst ut, men i Sør-Korea er det ingen spøk.  Her har de blitt kjempepopulære og er solgt i tusentall. Men forrige uke sendte myndighetene ut et skriv der de advarte om at du risikerer bot på 27 000 dollar, eller opp til hele tre års fengsel, om du selger en uregistrert versjon av pinnen, melder AFP.

Kommunikasjonsutstyr Grunnene til at myndighetene slår hardt ned på dette, er at noen av modellene bruker blåtann-teknologi for at brukerne skal kunne utløse bildet fra sin ende av pinnen uten å bruke en tidsutløser.

Slik myndighetene ser det  reguleres derfor pinnene som kommunikasjonsutstyr, fordi radiobølger skaper en forbindelse mellom to ulike enheter. Derfor må pinnene testes og klassifiseres, slik at de ikke forstyrrer andre enheter som bruker samme radiofrekvens.

Ingen politiaksjoner
Men en talsmann for Vitenskapsdepartementet som står bak det strenge skrivet  som er sendt ut, innrømmer at det først og fremst er basert på en formalitet, siden blåtann-signalet er et svakt, kortbølgesignal som ikke kommer til å få fly til å styrte eller forstyrre politisamband.

- Det kommer ikke til å påvirke noe av betydning, men det er likevel telekommunikasjonsutstyr, og det betyr at vi er forpliktet til å slå ned på usertifiserte versjoner, sier en talsmann for departementets radio-styre til AFP.

Og til tross for de strenge straffene det trues med i forrige ukes rundskriv, har det ikke blitt fulgt opp med store politiaksjoner rettet mot miljøer som sysler med uregistrerte pinner.

- Kunngjøringen forrige fredag var bare for å gjøre folk oppmerksomme på at de må være forsiktige med hva de selger, sier myndighetenes talsmann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media