Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea krever at Nord-Korea viser kortene

Sør-Korea krever at Nord-Korea legger kortene på bordet og opplyser om de virkelige intensjonene bak landets atomprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for regjeringene skal møtes til drøftinger i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang i morgen, og situasjonen i Nord-Koreas atomprogram er gjenstand for stor oppmerksomhet etter at amerikanske medier for få dager siden hevdet at Nord-Korea hadde innrømmet å ha atomvåpen.

En talsmann for Sør-Koreas gjenforeningsdepartement uttalte i dag at man nå ville kreve å få høre hva som er Nord-Koreas «virkelige intensjoner».

- Vi vil gi den nordkoreanske siden våre bekymringer for atomutviklingen, sa en talsmann for departementet.

Også fra presidentens kontor kom det klare uttalelser. - Regjeringen vil sterkt oppfordre Nord til å endre holdning, inkludert å oppgi atomutviklingen, het det i en uttalelse etter et møte i landets nasjonale sikkerhetsråd.

Alvorlig

Mens regjeringen understreket at den fortsatt ønsker en fredelig utvikling der problemene må løses gjennom diplomati og uten maktbruk, skal samarbeidet med USA fortsette og samarbeidet med andre land skal styrkes.

- Tjenestemennene delte det syn at det vil være et alvorlig brudd på internasjonale regler om Nords avsløringer er sanne, het det i uttalelsen fra presidenten med henvisning til Nord-Koreas påstander om at regimet har atomvåpen.

Sør-Koreas utenriksminister Yoon Young-kwan møtte i dag USAs assisterende utenriksminister James Kelly som ledet USAs delegasjon under forhandlingene med Nord-Korea og Kina i Beijing i uken som gikk. Kelly reiste deretter videre til Tokyo for samtaler med Japans regjering.

Storbritannia trekkes også inn i det diplomatiske presset på Nord-Korea. En nordkoreansk delegasjon ledet av landets viseutenriksminister besøker London neste uke og skal ha møte med britiske myndigheter, opplyste en talskvinne for britisk UD. Hun sa ikke nøyaktig hvor møtet skulle finne sted.

Neste skritt

Alle berørte stater vurderer nå neste skritt etter at Nord-Korea under forhandlingene i Beijing skal ha antydet at man var klar til å gjennomføre en prøvesprengning.

Samtidig skal Nord-Korea ha kommet med et nytt forslag som landets eget nyhetsbyrå KCNA omtalte som «et modig, nytt forslag». Det er ukjent hva forslaget går ut på.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner tviler på om Nord-Korea har reprosessert det brukte brennstoffet i atomanlegget Yongbyon. Reprosessering kan gi Nord-Korea sprengstoff til flere atombomber, og USA betrakter et slikt skritt som å krysse en rød linje som kan utløse amerikanske militære tiltak.

Uklart

Men det er fortsatt stor uklarhet om hva de nordkoreanske representantene egentlig sa, og mulighetene for at de sensasjonelle nyhetene om nordkoreanske atomvåpen skyldtes feilaktige oversettelser eller misforståelser er til stede.

- De sa ikke «prøvesprenge», de sa ikke «selge», de sa ikke «eksportere» og de sa ikke «vise i praksis hva våpnene kan brukes til». Når det har vært hevdet at de brukte slike ord, er det oversettelsen det er noe galt med, sier en amerikansk tjenestemann som har fulgt Beijing-samtalene på nært hold.

- De brukte et ord som omtrent tilsvarer det engelske «to show», som betyr «å vise fram». Men nøyaktig hva de mente med dette ordet, er vi ikke sikre på. Det vi er sikre på, er at de mente noe helt annet enn hva pratehodene på fjernsyn mente at de mente, sier denne tjenestemannen, som ber om å få være anonym.

«Pratehoder» er en lite høytidelig betingelse på eksperter som ustanselig stiller opp i TV-programmer og snakker og snakker, uten nødvendigvis å vite så mye om det de snakker om. Hovedsaken er at det blir snakket, uansett om seerne blir noe klokere eller ikke.

Ikke utelukket

Amerikanske diplomater sier at de klart ønsker en diplomatisk løsning på problemene med Nord-Korea, men utelukker ikke bruk av militære midler som kan omfatte alt fra bombing av atomanlegg, havneblokade eller invasjon.

Men militære eksperter sier samtidig at alle militære muligheter innebærer stor risiko på grunn av Nord-Koreas militære kapasitet. I tillegg til eventuelle atomvåpen har landet blant annet tusener av kanoner med rekkevidde til Sør-Koreas hovedstad Seoul.

- Det er vanskelig å måle verdien av forskjellige militære tiltak som USA har. For selv om vi kjenner tiltakenes muligheter, vet vi ikke hvordan Nord-Korea vil svare, sier analytikeren Loren Thompson ved Lexington Institute.

- Nord-Korea er så impulsivt og uforutsigbart at vanlig logikk ikke gjelder. Relativt beskjedne tiltak kan føre til katastrofale resultater. Det er tenkelig at selv en havneblokade kan føre til et atomangrep på Sør-Korea, sier han.

En havneblokade, det mildeste militære tiltaket USA kan tenkes å bruke, vil ifølge eksperter neppe påvirke nordkoreanske ledere i særlig grad.

(NTB-Reuters-DPA)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media