ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer

Nordkoreansk soldat hoppet av

Sør-Korea kringkaster historien om avhopper til nordkoreanske soldater via enorme høyttalere

Under radiosendingene brettes hele historien ut i detalj, for å «motivere» nordkoreanere til å hoppe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar i år tok begynte sørkoreanske myndigheter igjen å kringkaste radiosendinger ved grensa til Sør-Korea, gjennom de enorme høyttalerne som er satt opp langs grensa mellom de to landene.

Radiosendingene er høye nok til at de kan høres 20 km inn i Nord-Korea, ifølge sørkoreanerne.

Flyktet 13. november

Og nå er det nyheter om avhopperen, som har blitt identifisert med sitt etternavn, Oh, som preger sendingene rettet mot nordkoreanerne, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

13. november i år setter Oh seg i en militærjeep på Nord-Koreas side av den strengt bevoktede demilitariserte sonen mellom nord og sør.

Han durer av gårde, gjennom flere kontrollpunkter, og kjører til slutt i en grøft. Han løper videre ut av bilen, blir skutt mot og truffet seks ganger, før han omsider klarer å ta seg over grensa.

Der blir han funnet 50 meter inne på sørkoreansk side i grenseområdet til det som en gang var den lille landsbyen Panmunjom.

Han blir i all hast brakt til sykehus. I tillegg til skadene fra flukten fant leger under undersøkelser et «enormt antall parasitter» - deriblant rundormer - i mannens tarmer.

I tillegg til å lappe sammen Oh og behandle rundormene, har legene også behandlet tidligere lidelser som tuberkulose og hepatitt b.

Fokuserer på helsetilstanden

Det er spesielt disse opplysningene som nå brukes i radiosendingene mot Nord-Korea. I sendingene blir Ohs sak brettet ut i detalj, inkludert hvordan han har hoppet av, at han ble skutt, og seinere behandlet i Sør-Korea, samt hvordan nordkoreanerne jaget og skjøt Oh, og brøt våpenhvilen ettersom skuddene som ble avfyrt mot ham landet i Sør-Korea.

SJOKKFUNN: Da legene skulle behandle en nordkoreansk soldat som hadde flyktet til Sør-Korea, gjorde de en ekkel oppdagelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Under søndagens radiosending ble det spesielt pekt på de dårlige helseforholdene i den nordkoreanske hæren.

- Næringstilstanden til den nordkoreanske soldaten som nylig hoppet av ble avdekket, het det blant annet i radiosendingen.

Nord-Korea er sterke motstandere av radiosendingene til Sør-Korea. Årsakene til det er relativt åpenbare; de frykter at det kan få soldater til å hoppe av.

For Sør-Korea er målet å få inn nyheter utenfra til beboere og grensesoldater i det lukkede landet.

Ohs flukt også fått andre, mer dramatiske, konsekvenser på grensa. Nord-Korea skal allerede ha erstattet alle sine grensevakter.

- Gitt denne informasjonen har muligens kommandantene og offiserene ved denne grenseovergangen blitt straffet, sier en etterretningskilde til Yonhap.

Ser amerikanske filmer

Når det gjelder avhopper Oh så skal han klare seg tilsynelatende bra, forholdene tatt i betraktning. Han inntar flytende næring, kan smile, snakke og bruke hendene sine.

- Han har fortalt meg at han er så takknemlig for at sørkoreanerne reddet livet hans og ga ham så mye blod, sier kirurg, John Cook-Jong Lee, ifølge Reuters.

På sykehuset høre Oh blant annet på sørkoreansk popmusikk og ser på amerikanske filmer. Men så langt har han ikke fått se noen nyhetssendinger.

Det hender en sjelden gang at nordkoreanske soldater hopper av langs den demilitariserte sonen. Men det er ytterst sjeldent at det skjer i Panmunjom, som er en stor turistattraksjon. I juni klarte to soldater å ta seg over grensen til sør. Men det skjedde et annet sted enn i Panmunjom, skriver NTB.

Den demilitariserte sonen strekker seg om lag to kilometer inn på begge sider av selve grenselinjen.

Om lag 30 000 nordkoreanere har hoppet av til Sør-Korea siden slutten på Koreakrigen i 1953, men de aller fleste har flyktet fra hjemlandet via Kina.