ATOMREAKTORER STENGT: To atomreaktorer ved Yeonggwang Nuclear Power Plant i Sør-Korea er stengt på grunn av falske deler. Bildet er fra en tidligere stegning av reaktorer på grunn av en lekkasje i mai i 2010. Foto: AFP / Gori Nuclear Power Site
ATOMREAKTORER STENGT: To atomreaktorer ved Yeonggwang Nuclear Power Plant i Sør-Korea er stengt på grunn av falske deler. Bildet er fra en tidligere stegning av reaktorer på grunn av en lekkasje i mai i 2010. Foto: AFP / Gori Nuclear Power SiteVis mer

Sør-Korea må stenge to atomreaktorer

Flere av delene var falske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Korea har stengt to atomreaktorer etter avsløringer om at enkelte deler var falske, opplyser BBC.

De falske delene var blant annet sikringer, kjølevifter og strøbrytere som ikke hadde autoristert sertifikat.

Kunnskap- og finansminister Hong Suk-woo mente delene ikke var en sikkerhetsrisiko.

- Denne stansen kan føre til kraftmangel i de neste fem månedene, sier Hong til BBC og legger til at de 5000 delene kan brukes i en rekke andre bransjer, men trenger internasjonal sertifisering for kjernekraftbruk.

Nesten alle delene ble brukt på Yeonggwang Nuclear Power Plant der to reaktorer ble stengt. De ligger sør-vest i Sør-Korea.

Strømbrudd - Det er nødvendig med omfattende sikkerhetskontroll ved de to reaktorene der de usertifiserte delene ble brukt mye. Det vil føre til omfattende strømbrudd i løpet av vinteren, sier Hong.

Delene er verdt 750 000 dollar og har blitt kjøpt fra åtte leverandører siden 2003. Sør-Koreas 23 atomreaktorer leverer 35 prosent av landets elektrisitet, og det er vært en rekke feil i løpet av de siste månedene.