NY TEST: Kim Jong-un og Nord-Korea har gjennomført en ny missiltest. Foto: AP Photo / Wong Maye-E / NTB scanpix
NY TEST: Kim Jong-un og Nord-Korea har gjennomført en ny missiltest. Foto: AP Photo / Wong Maye-E / NTB scanpixVis mer

Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt nytt ballistisk missil

Sørkoreanske analytikere mener missilet kunne nådd USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge militæret i Sør-Korea har naboen i nord avfyrt et nytt ballistisk missil, melder nyhetsbyrået Yonhap.

Missilet skal ha blitt avfyrt fra en provins nær grensen til Kina.

«Nord-Korea har avfyrt et uidentifisert ballistisk missil i Øst-Kina-havet fra Bangyon, i Nord-Pyongyan-provinsen», heter det i en pressemelding fra Sør-Koreas militær.

Mange missiltester

Den japanske TV-kanalen NHK melder at missilet kan ha landet i Japans økonomiske sone, melder The Guardian.

Missilet skal ha flydd «flere hundre kilometer», ifølge Roh Jae-cheon, en talsperson for det det japanske militæret, noe som betyr at missiloppskytningen var vellykket.

En kilde i den sørkoreanske regjeringen sier at missilet skal ha flydd 800 - 900 km.

- Kapasitet til å nå USA

Analytikere mener missilet, som ble testet på den amerikanske nasjonaldagen, har kapasitet til å nå amerikansk jord, skriver NTB. Det er i så fall første gang.

David Wright i Union of Concerned Scientists, sier tilgjengelig informasjon tyder på en økning i rekkevidden på Nord-Koreas missiler. Han sier at raketten kan ha nådd en høyde på mer enn 2 800 kilometer.

- Dersom meldingene stemmer, så kan det samme missilet nå en maksrekkevidde på 6 700 kilometer i en standard bane, sier Wright. Han sier at det er en rekkevidde som kan bety at missilet teoretisk sett kan nå Alaska.

Ifølge Sør-Koreas president Moon Jae-in kan missilet ha vært et intekontinentalt ballistisk missil.

Samtidig varsler Nord-Koreas statlige radiostasjon at landet vil komme med en «viktig kunngjøring» senere i dag, melder nyhetsbyrået Yonhap.

En snau time etter testen tok Donald Trump til Twitter for å lufte sine tanker om nordkoreanernes missilaktivitet.

«Nord-Korea har avfyrt et nytt missil. Har ikke denne fyren noe bedre å gjøre med livet sitt. Jeg har vondt for å tro at Sør-Korea og Japan vil tolerere dette så mye lenger. Kanskje Kina vil gå hardt til verks mot Nord-Korea og ende dette tullet en gang for alle».

I løpet av årets første seks måneder har Nord-Korea gjennomført en rekke missiloppskytninger.

Så sent som 8. juni avfyrte Nord-Korea flere missiler, som ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA var en ny type kystvernrakett.

Det ble hevdet at oppskytningen var en suksess.

22. juni testet Nord-Korea en ny rakettmotor, noe de også gjorde i mars i år. Ifølge amerikanske tjenestemenn kan testen være en del av et program for å utvikle interkontinentale missiler.

Nord-Korea har gjennomført fem atomprøvesprengninger og en rekke rakettester i strid med FN-resolusjoner.

Går sammen mot Nord-Korea

Presset mot Nord-Korea har økt den siste tiden, i takt med deres gjentatte missiltester. Mandag ble det kjent at USA, Japan og Kina går sammen om å håndtere Nord-Korea i fellesskap.

Trump snakket med både Japans statsminister Shinzo Abe og Kinas president Xi Jinping søndag kveld. Nord-Koreas atomprogram var en del av diskusjonen med begge lederne.

Mandag ble det også kjent at Kina ber USA og Sør-Korea slutte med militærøvelser på den koreanske halvøya.

Dersom de følger oppfordringen, vil Kina be Nord-Korea utsette sine kjernefysiske og ballistiske missil-programmer, sa Kinas FN-ambassadør, Liu Jieyi.

Liu håper å få støtte fra FNs sikkerhetsråd for en løsning som kan lette spenningen på halvøya.

Fredag ga president Trump uttrykk for at tålmodighet rundt Nord-Korea har feilet.

- Denne tålmodigheten er nå over. Vi jobber tett med Sør-Korea, Japan og allierte rundt i resten av verden, om økonomiske og sikkerhetsmessige tiltak for å beskytte oss mot Nord-Korea, sa Trump på en pressekonferanse i forbindelse med at Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in besøkte Det hvite hus.