Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea: Nord-Korea med mislykket rakettoppskyting

- Sprengte nesten umiddelbart, melder det amerikanske forsvarsdepartementet.

BETENT: Forholdet mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og andre land har vært betent denne uka, og flere har fryktet en nordkoreansk provokasjon. I natt skal de ha forsøkt å skyte opp en rakett fra østkysten, men forsøket skal ha vært mislykket Foto: AFP PHOTO / ED JONES / NTB Scanpix
BETENT: Forholdet mellom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og andre land har vært betent denne uka, og flere har fryktet en nordkoreansk provokasjon. I natt skal de ha forsøkt å skyte opp en rakett fra østkysten, men forsøket skal ha vært mislykket Foto: AFP PHOTO / ED JONES / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sørkoreanske forsvarsdepartementet melder natt til søndag at Nord-Korea forsøkte å skyte opp en rakett, men mislykkes i forsøket, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

- Landet forsøkte å avfyre et missil fra østkysten, nær Sinpo-området i Sør-Hamkyong-provinsen, men vi mistenker at testen mislyktes, sier departementet i en uttalelse.

Hva slags missil regimet skal ha brukt, er ennå ikke kjent. Det sørkoreanske forsvaret opplyser at de skal etterforske saken videre.

- Sprengte nesten umiddelbart

Også det amerikanske forsvaret oppdaget oppskytingen.

- USAs kommando i Stillehavet oppdaget og fulgte det vi mener var en nordkoreansk rakettoppskyting 11.21 Hawaii-tid (23.21 norsk tid). Oppskytingen skjedde i nærheten av Sinpo, sier Dave Benham i USAs kommandosentral i stillehavsområdet.

- Missilet sprengte nesten umiddelbart. Vi undersøker fortsatt hva slags missil det var, skriver det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon i en melding.

Den første meldingen om oppskytingsforsøket kom like før 01.00 natt til søndag.

Sinpo er en havneby ved Japanhavet. Nord-Korea har en ubåtbase i byen, og skal også ha et testområde for raketter i nærheten. idligere denne måneden ble et ballistisk missil skutt opp fra området, bare dager før et møte om den økte spenningen i regionen mellom USA og Kinas presidenter.

Ifølge CNN har amerikanske satellitter observert større aktivitet i Sinpo i april.

Amerikanske myndigheter melder at de vil jobbe tett med sine allierte i Sør-Korea og Japan for å «opprettholde sikkerheten».

I en melding fra USAs forsvarsminister James Mattis heter det at president Donald Trump og hans team er kjent med den mislykkede rakettoppskytingen.

- Presidenten har ingen ytterligere kommentarer, heter det i uttalelsen.

Visepresident Mike Pence er i skrivende stund på vei til Sør-Koreas hovedstad Seoul, og Pence og Trump skal ha snakket sammen etter oppskytingsforsøket.

Økt spenning

De siste dagene har spenningen mellom Nord-Korea, Kina, Japan og USA vært stor. Både sørkoreanske myndigheter og uavhengige eksperter har varslet at Nord-Korea kan komme til å gjennomføre «strategiske provokasjoner» i løpet av kort tid.

USA har 30 000 soldater i Sør-Korea og nylig ble rakettforsvarssystemet THAAD utplassert i landet.

Forsøket kommer dagen etter at Nord-Korea har feiret 105-årsdagen til landets første leder og grunnlegger Kim Il-sung, en dag kjent som «Solas dag».

Under en militærparade i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang i går viste diktator Kim Jong-un fram noen av landets våpen.

Nord-Korea har selv varslet atomangrep ved tegn på amerikansk provokasjon, etter at USA beordret flere krigsskip om å sette kursen mot havområdene utenfor Nord-Korea.

Pyongyang har til nå gjennomført fem atomprøvesprengninger, og analyser av satellittbilder tyder på at landet forbereder en sjette sprengning.

- Klare til å reagere

Både ubåtmissiler, mellomdistansemissiler og interkontinentalte ballistiske missiler så dagens lys, og Kim Jong-un så ut til å være i strålende humør.

Generalsekretæren i Nord-Koreas kommunistparti, Choe Ryong-hae, sa i en tale før paraden at Nord-Korea er klar til å reagere på alle slags angrep fra USA.

- Dagens parade gir oss muligheten til å demonstrere vår mektige militære evne, lød det over høyttalere i byen, mens hundrevis av soldater marsjerte ledsaget av militærorkester.

Saken oppdateres