SKUTT OPP MISSIL: Nord Koreas leder Kim Jong Un vinker til forskerne og teknikerne som har utviklet missilet "Hwasong-12" som ble testet for en uke siden. Foto: KCNA/via REUTERS 
SKUTT OPP MISSIL: Nord Koreas leder Kim Jong Un vinker til forskerne og teknikerne som har utviklet missilet "Hwasong-12" som ble testet for en uke siden. Foto: KCNA/via REUTERS Vis mer

Sør-Korea: Nord-Korea testet ny mellomdistanserakett

Både USA og Sør-Korea er i beredskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea foretok søndag prøveoppskytning av en mellomdistanserakett som fløy rundt 500 kilometer, ifølge sørkoreanske og amerikanske myndigheter.

Kan være en ballistisk rakett
Raketten ble skutt opp fra et område nær Pukchang i provinsen Sør-Pyongan, nord for hovedstaden Pyongyang, og fløy østover i rundt 500 kilometer over Japanhavet, heter det i en melding fra forsvarets overkommando i Sør-Korea.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap siterer sørkoreanske militærkilder på at det kan dreie seg om en ballistisk rakett, men dette er ikke bekreftet.

- Nord-Korea har skutt opp et uidentifisert prosjektil fra Pukchang i provinsen Sør-Pyongan søndag ettermiddag, heter det i en uttalelse fra forsvarets overkommando i Sør-Korea.

Ifølge CNN skal Nord-Korea ha forsøkt minst ti missilutskytinger ved syv anledninger siden Trump ble president i januar.

Fordømmelse
- Sør-Korea og USA analyserer oppskytingen for å få ytterligere informasjon. Vår militærledelse følger nøye med på militæraktivitetene i Nord-Korea, på utkikk etter eventuelle flere tegn på provoserende handlinger, og vi står klar til å handle, heter det i meldingen fra hæren i Sør-Korea.

Sør-Koreas president Moon Jae-in innkalte regjeringens sikkerhetsråd til møte for å diskutere oppskytingen, opplyser kontoret hans.

Oppskytingen er så langt ikke bekreftet av nordkoreanske myndigheter, men både USA og Sør-Korea er i beredskap, skriver NTB.

Japan var raskt ute med å fordømme søndagens prøveoppskyting. Raketten landet i Japanhavet, men nådde ikke fram til japansk territorialfarvann, opplyser en talsmann for regjeringen i Tokyo.

FNs sikkerhetsråd: Har krevd full stans i atomprogrammet
Denne testen kommer kun en uke etter at Nord-Korea testet et annet missil, som skulle være en ny type rakett i stand til å bære et stort atomvåpen, skriver BBC.

Raketten, Hwasong-12, fløy lenger enn noen rakett landet har skutt opp tidligere, skriver NTB.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer

FNs sikkerhetsråd har nylig forlangt igjen at Pyongyang ikke viderefører slike tester.

I en pressemelding uttrykket Sikkerhetsrådet stor bekymring for det de kaller Nord-Koreas «sterkt destabiliserende oppførsel», og krevde full stans i landets atomprogram og ballistiske missiltester.

Videre skrev Sikkerhetsrådet at landet øker spenningene i regionen og resten av verden raskt, og at det er høyst nødvendig at Nord-Korea viser en oppriktig forpliktelse til å stanse all aktivitet av atomprogram gjennom handling.

LYTTER PÅ JORDA: På Kjeller, utenfor Oslo, har Norsar full oversikt over hvordan jorda høres ut til enhver tid. Video: Lise RafaelsenVis mer Vis mer