Sør-Korea og Nord-Korea i kamp

Krigsskip fra Sør-Korea og Nord-Korea åpnet tidlig i morgen norsk tid ild mot hverandre i Gulehavet, vest for den koreanske halvøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid senere satte Sør-Korea alle sine militære styrker i høyeste alarmberedskap.

Det var nordkoreanerne som skjøt først, hevdet en talsmann for den sørkoreanske overkommandoen i Seoul. Tre nordkoreanske krigsskip skal ha skutt mot en sørkoreansk patruljebåt, og sørkoreanerne svarte med rundt 100 granatskudd, sa en talsmann for den sørkoreanske generalstaben.

Ett nordkoreansk fartøy skal ha fått skader i skytingen, som brøt ut da sørkoreanerne forsøkte å hindre tre nordkoreanske patruljebåter fra å gå inn i en buffersone Sør-Korea hevder er del av landets territorialfarvann. Nordkoreanerne driver et omfattende fiske etter krabber i dette området.

Skjerpet beredskap

Etter skytingen satte den sørkoreanske overkommando samtlige av sine styrker i skjerpet beredskap, for å straks å kunne slå tilbake mot «ytterligere nordkoreansk aggresjon». President Kim Dae-Jung avbrøt sitt toppmøte med Singapores statsminister Goh Chok Tong for å ta seg av krisen.

Sammenstøtene mellom marinefartøyer fra Nord-Korea og Sør-Korea i Gulehavet har nå pågått i over en uke. Samtidig som krigsskipene har skutt mot og rent inn i hverandre, har politikere i Seoul og Pyongyang drevet en stadig hissigere ordkrig.

(NTB)