Sør-Korea og Nord-Korea skal snakke sammen igjen

Men hvor er diktator Kim?

NYE TIDER: Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Sør-Kora Kim Kwan-jin (t.v.) hilser på Kim Kwan-jin, som skal være Nord-Koreas nest mektigste mann i dag. Nå er landene enige om nye samtaler. Foto: AFP / KOREA POOL / NTB Scanpix
NYE TIDER: Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Sør-Kora Kim Kwan-jin (t.v.) hilser på Kim Kwan-jin, som skal være Nord-Koreas nest mektigste mann i dag. Nå er landene enige om nye samtaler. Foto: AFP / KOREA POOL / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Korea og Nord-Korea ble lørdag er enige om å gjenoppta formelle samtaler på høyt nivå, ifølge sørkoreanske myndigheter.

Samtalene som ble avbrutt i februar, tas nå opp igjen, ifølge myndighetene. Avtalen ble gjort da tre nordkoreanske tjenestemenn avla et overraskende besøk til sør lørdag, skriver NTB.

Samtidig spekuleres det verden rundt hva som har skjedd med Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Han har ikke vist seg på over en måned, og konspirasjonsteoretikerne lar ikke muligheten gå fra dem.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap er den ene tjenestemannen som reiste til Sør-Korea regnet for å være diktator-Kims høyre hånd. Møtene skal ifølge byrået holder i slutten av oktober eller tidlig november.

Får ting gjort  Det kan imidlertid virke som om diktatorens fravært har gjort det lukkede landet mer handlekraftig overfor resten av verden.

For samtidig som den oppsiktsvekkende nyheten om samtaler med nabolandet i sør, har det også kommet fram at verdens mest lukkede land kan bli litt mer åpent.

Sørkoreanske myndigheter har oppfordret Nord-Korea til å gjenoppta samtalene i flere måneder, men inntil nå har nordkoreanske myndigheter avvist forespørselen.

Årsak skal delvis være at irritasjon over Sør-Korea og USAs felles militærøvelser den siste tiden. I uttalelsen fra departementet heter det at de nordkoreanske tjenestemennene har uttrykt vilje til å gjenoppta samtalene en gang mellom slutten av oktober og starten av november. Da de siste samtalene på høyt nivå ble holdt i Sør-Koreas hovedstad Seoul i februar, resulterte det i at Nord-Korea inviterte til en sjelden gjenforening for familier som ble separert under Koreakrigen på 1950-tallet.

Australia skal nemlig ha signert en ny frihandelsavtale med Sør-Kora, som blant annet åpner for import fra nordkoreansk industri.
Australske myndigheter blir kritisert for avtalten av menneskerettighetsforkjempere, ettersom arbeideres vilkår i Nord-Korea er et problematisk tema, skriver News.au.

I går skrev også Telegraph at hovestaden Pyongyang er under sperret av, og at folk verken får forlate eller komme inn i byen. Ifølge avisa skal de sentrale myndighetene frykte et kupp mot diktator Kim.

Hevder Kim er syk Det har den siste vært spekulert i hvor diktatoren kan befinne seg. Kim ikke har vist seg offentlig på over en måned. Han ble sist sett 3. september på en konsert i Mansudae Arts Theater i hovedstaden Pyongyang. I tillegg var diktatoren fraværende da Den øverste folkeforsamlingen i Nord-Korea samlet seg i forrige uke.

Sør-Koreas største dagsavis, Chosun Ilbo, har Nord-Koreas diktator Kim Jong-un (31) siden midten av september vært innlagt på sykehus etter å ha operert for ankelbrudd.

- Jeg hørte Kim Jon-un skadet ankelen i juni etter flere besøk rundt omkring i landet. Det endte med brudd i begge anklene, da han ikke sjekket opp skadene, sier Chosun Ilbos kilde, som nylig besøkte det lukkede diktaturet.

Nord-Koreas FN-ambassadør avblåste ryktene om Kims sykdom i går.

- Dette er bare rykter, oppdiktede rykter, sier ambassadør So Se-pyong i et intervju med nyhetsbyrået Reuters. Han avviser at Kim har operert anklene, slik enkelte medier har hevdet.

Spist seg syk? Det er spekulert i om Kims halting og ankelskade skyldes livsstilsfremkalt urinsyregikt, mer kjent som podagra.

Det er kjent at 31-åringen både har problemer med vekta og med alkoholen. Bilder viser at han må ha lagt på seg betraktelig etter at han overtok makta i desember 2011.

Ifølge Yonhap lider diktatoren av sykdommen på grunn av fråtsing av både mat og drikke. De presiserer også at sykdommen antagelig har vært vanlig i Kim-familien.

Kims bestefar — Nord-Koreas grunnlegger — Kim Il-sung, Kims far og tidligere leder Kim Jong-il og hans eldre bror, Kim Jong-nam, skal alle ha hatt sykdommen.

Kim Jong-uns voldsomme begjær for europeisk ost, har blant annet blitt påvist ved at han har forsøkt å få trent opp sine personlige kokker til å lage franske oster.

Ifølge International Business Times skal Kim Jong-un også ha sneket til seg sigaretter og vodka i ungdommen, og fråtset i hamburgere.

Dette er tradisjoner han har opprettholdt under livet som despot.

BORTE VEKK: Men selv om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ikke har blitt sett på en stund, virker regimet hans å få ting gjort.  Foto: REUTERS/KCNA/NTB SCANPIX
BORTE VEKK: Men selv om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un ikke har blitt sett på en stund, virker regimet hans å få ting gjort. Foto: REUTERS/KCNA/NTB SCANPIX Vis mer