OPPJUSTERER TRUSSELNIVÅET: En sørkoreansk stridsvogn i Gapyeong, litt nordøst for Seoul. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB Scanpix
OPPJUSTERER TRUSSELNIVÅET: En sørkoreansk stridsvogn i Gapyeong, litt nordøst for Seoul. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji/NTB ScanpixVis mer

Sør-Korea oppjusterer trusselnivået

FN advarer om at situasjonen kan komme ut av kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Korea oppjusterte onsdag det militære trusselnivået til «alvorlig» foran en ventet rakettoppskyting fra Nord-Korea.

Samtidig advarer FNs generalsekretær Ban Ki-moon om at situasjonen på Korea-halvøya kan komme ut av kontroll.

Ifølge Sør-Koreas etterretningstjeneste har naboen i nord klargjort to mellomdistanseraketter på østkysten, trass i advarsler fra Kina mot å fortsette provokasjonene.

Forrige uke sa Nord-Korea til utenlandske diplomater at de hadde frist til onsdag 10. april med å vurdere å trekke seg ut av landet.

Rakettoppskyting Dette førte til spekulasjoner om at Nord-Korea vil gjennomføre en rakettoppskyting mellom onsdag og mandag 15. april, da årsdagen for fødselsdagen til tidligere lederen Kim Il-sung feires.

Tirsdag kom Nord-Korea med nok en advarsel som skulle gi inntrykk av at Korea-halvøya står overfor en større krig. I en kunngjøring ba regimet i Pyongyang alle utenlandske «organisasjoner, selskaper og turister» om å utarbeide evakueringstiltak som følge av risikoen for atomkrig.

Japan i beredskap Også Japan er nå i full beredskap på grunn av den ventede rakettoppskytingen.

- Vi har vært i full beredskap siden vi utplasserte militære enheter, og vi vil opprettholde denne årvåkenheten, sier forsvarsminister Itsunori Onodera.

Regjeringen har utplassert luftvernraketter i hovedstaden Tokyo som beskyttelse mot et eventuelt angrep fra Nord-Korea.

To ramper med patriotraketter står nå foran forsvarsdepartementet i Tokyo, og ytterligere to rakettbatterier skal utplasseres i Tokyo-området og på Okinawa.

Grenseovergang stengt I Kina ble onsdag en av landets viktigste grenseoverganger til Nord-Korea er stengt for turistgrupper, opplyser en kinesisk tjenestemann. For forretningsfolk skal grensen fortsatt være åpen.

- Reiseoperatører får ikke lov til å ta turistgrupper inn i landet, siden Nord-Koreas regjering ber utenlandske borgere om å reise fra landet, sier en tjenestemann ved grenseposten, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

Ban-advarsel Spenningen på den koreanske halvøya følges tett av verdenssamfunnet. Senest tirsdag kom FNs generalsekretær Ban Ki-moon med en ny advarsel om at situasjonen kan eskalere ut av kontroll.

- Det høye spenningsnivået er veldig farlig. En liten hendelse som følge av feilberegning eller en feil bedømmelse kan skape en ukontrollerbar situasjon, sier Ban.

(NTB)