Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea planlegger «halshoggingsenhet» som skal gå etter Kim Jong-un

Dersom det bryter ut krig.

I SIKTET: Her er Kim Jong-un avbildet under et besøk på plass ved et romsenter i Nord-Korea i april i fjor. Foto:  KCNA / via REUTERS / NTB scanpix
I SIKTET: Her er Kim Jong-un avbildet under et besøk på plass ved et romsenter i Nord-Korea i april i fjor. Foto:  KCNA / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en serie provokasjoner fra Nord-Koreas diktator Kim Jong-uns regime i nord, tar Sør-Korea grep.

På plass i år

De fremskynder planene om å få på plass det noen kaller en «halshoggingsenhet», en brigade hvis jobb blir å helt spesifikt gå etter Nord-Koreas «krigskommando», noe som inkluderer Kim Jong-un, skriver CNN.

Enheten vil bli aktivert «dersom det bryter ut krig». Riktignok er de to landene teknisk sett i krig. De undertegnet en våpenhvile i 1953.

I 2013 ble det en forverring i den diplomatiske kontakten mellom de to landene da Nord-Korea opphevet en ikkeangrepsavtale fra 1991 og avbørt en telfonisk «hotline», som ble innstallert i 1971, med Sør-Korea.

Den nye spesialenheten til Sør-Korea skulle etter planen være klar til innsats i 2019, men forsvarsdepartementet i landet sier nå at den skal være på plass «i løpet av året».

Øvde på presidentangrep

Sør-Korea er overbevist om at Nord-Korea vil utføre flere atomprøvesprengninger i løpet av året.

Blant provokasjonene som kan ha fått Sør-Korea til å framskynde planene for sin nye enhet er nye bilder som viser Kim lede sine tropper i en øvelse der Sør-Koreas presidentbolig, Det blå huset, er målet.

I sin nyttårstale sa diktator Kim at Nord-Korea er inne i siste fase for å utvikle en langdistansemissil, som landet truer med å bruke mot sine fiender.

Tidligere denne uka avviste USA påtroppende president Donald Trump muligheten for at Nord-Korea kan utvikle atomvåpen som kan nå USA.

- Kommer ikke til å skje! skrev Trump.

Blitt bedre

Og om det ikke er overhengende fare for at en nordkoreansk atombombe skal treffe USA med det aller første, så mener amerikanske myndigheter at det nordkoreanske våpenarsenalet har blitt «kvalitativt forbedret» det siste året, skriver nyhetsbyrået AP.

Det ga viseutenriksminister Antony Blinken uttrykk for under et møte med USAs allierte Japan og Sør-Korea.

Ifølge Blinken har Nord-Koera gjennomført rakett-tester som aldri før i 2016, og at trusselen vokser for hver dag.

- De bruker det de har lært i sin teknologi og i neste test, og vår vurdering er at vi har sett en kvalitativ forbedring i Nord-Koeras evner i løpet av det siste året, som følge aktivitetsnivået, sa Blinken under en pressekonferanse.

I løpet av fjoråret gjennomførte Nord-Korea to atomprøvesprengninger. Ifølge Japans viseutenriksminister, Shinsuke Sugiyama, representerer Nord-Koreas atom- og missilprogram «et nytt trusselnivå».

Ifølge ham har noen av Nord-Koreas missiltester vært mislykkede, mens andre har gått bra.

Men presisjonen har økt.

FANGET SJELDNE BILDER: Fotografen Aram Pam hevder å ha fått tillatelse fra nordkoreanske myndigheter til å filme denne unike videoen av Nord-Koreas hovedstad Pyongyang med Gopro-kamera. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media