Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea roste Trump for Nord-Korea-samtaler - ble møtt med latter

Sør-Koreas president Moon Jae-in holdt pressekonferanse.

MØTTE PRESSEN: Sør-Koreas president Moon Jae-in holdt pressekonferanse natt til onsdag. Latteren satt løst blant publikum da han begynte å rose Donald Trump. Video; NTB Scanpix/CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Latteren satt løst da Sør-Koreas president Moon Jae-in ga USAs president Donald Trump deler av æren for at det nå er kontakt mellom landene på Korea-halvøya.

Natt til onsdag holdt Sør-Koreas president en pressekonferanse for journalister i Det blå huset, presidenthuset, i Soul. Han sa at Trump har gitt et «stort bidrag» i å føre Nord-og Sør-Korea sammen igjen, skriver CNN.

Ifølge Business Insider fikk det journalister på pressekonferansen til å le, særlig sett i lys av alle Twitter-meldingene til Donald Trump som har vært av en mindre positiv karakter blant annet om Sør-Koreas president.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Da Sør-Koreas president Moon Jae-in sa at Donald Trump skal ha deler av æren for at landene på Korea-halvøya snakker sammen, begynte journalistene i rommet å le. Foto: NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Da Sør-Koreas president Moon Jae-in sa at Donald Trump skal ha deler av æren for at landene på Korea-halvøya snakker sammen, begynte journalistene i rommet å le. Foto: NTB scanpix Vis mer

Historisk møte

Tirsdag møttes Nord-Korea og Sør-Korea for første gang på flere år. Møtet omtales som historisk og nabolandene ble blant annet enig om å opprette en militær direktelinje, som har vært stengt i nesten to år.

I forkant av møtet skrev Donald Trump på Twitter at han tar æren for at det er kontakt mellom landene.

- Tror noen virkelig at samtaler og dialog ville ha funnet sted mellom Nord-og Sør-Korea hvis jeg ikke var bestemt, sterk og ville til å bruke makt overfor Nord-Korea. Tullinger, men samtaler er en god ting, skrev Trump på Twitter mandag.

Tirsdag møttes den nordkoreanske delegasjonen representert ved Ri Son Gwon og den sørkoreanske gjenforeningsministeren Cho Myung-gyon i «Fredshuset» i den demilitariserte sonen mellom landene.

Etter møtet mellom landene ble det kjent at det er enighet i å starte militære samtaler for å dempe spenningene på Korea-halvøya.

Vil møte Kim

På pressekonferansen sa Moon Jae-in sa onsdag at han er villig til å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un en gang i framtida. Han legger til at før et møte kan organiseres, vil han ha en garanti for at møtet blir vellykket.

- Det må ikke bryte ut krig på Korea-halvøya igjen. Mitt mål er å løse problemet med Nord-Koreas kjernefysiske atomvåpenprogram og styrke freden i løpet av min periode, sa presidenten ifølge CNN.

HISTORISK MØTE: Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myung-gyon og Ri Son Gwon, representant for Nord-Koreas delegasjon, møttes tirsdag. Foto: NTB scanpix
HISTORISK MØTE: Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myung-gyon og Ri Son Gwon, representant for Nord-Koreas delegasjon, møttes tirsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han sa også:

- Jeg forholder meg åpen til alle møter med Nord-Korea om det vil hjelpe forholdet mellom nord og sør eller for å få til en avtale rundt det nordkoreanske atomprogrammet, sa Moon.

På pressekonferansen var sørkoreanske medier tilstede, samt andre internasjonale medier. I godt over en time svarte presidenten på spørsmål - både på engelsk og koreansk.

Til OL

Da Nord-Korea og Sør-Korea møttes tirsdag, ble de to landene enige om at Nord-Korea skal delta under vinter-OL i sørkoreanske Pyeonchang neste måned. Det inkluderer både utøvere og supportere. Moon beskrev den nordkoreanske deltakelsen som «svært ønskelig».

Sør-Korea foreslo at de kunne arrangere familiegjenforeninger i løpet av lekene, i tillegg til å invitere til at utøvere fra begge land kunne marsjere sammen under åpningsseremonien. Sist gang det skjedde var for over ti år siden, under vinter-OL i 2006.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!