MISSILTEST: Søndag kveld norsk tid gjennomførte Sør-Korea en missiltest som simulerte angrep på Nord-Koreas atomanlegg, som et svar på atomprøvesprengningen gjennomført av diktaturnaboen natt til søndag. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB scanpix
MISSILTEST: Søndag kveld norsk tid gjennomførte Sør-Korea en missiltest som simulerte angrep på Nord-Koreas atomanlegg, som et svar på atomprøvesprengningen gjennomført av diktaturnaboen natt til søndag. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB scanpixVis mer

Sør-Korea svarer på Nord-Koreas atomprøvesprengning: - Må gjøre mest mulig for å gjøre USA fornøyd

Sør-Korea har gjennomført en missiløvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Korea har utført en missiløvelse som svar på Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning søndag.

Flere ballistiske missiler har truffet utpekte mål i Kinahavet, opplyser ledere i det sørkoreanske militæret til Yonhap. Sør-Koreas flyvåpen deltok også i øvelsen.

Avstanden til målene var den samme til der Nord-Korea tester sine atomvåpen, og målet med øvelsen skal ha vært å simulere et angrep på Nord-Koreas atomanlegg.

- Militært svar

Det er det første tydelige svaret på atomprøvesprengningen til Nord-Korea.

- Vi vet at den øverstkommanderende for de sørkoreanske styrkene har vært i kontakt med USA forsvarssjef, general Joseph Dunford. De er enige om at det skal komme et militært svar. Det må komme så snart som mulig, det vil si så snart som man er klar for det, sa Stein Tønnesson, forsker ved Fredsforskningsinstituttet PRIO til Dagbladet søndag kveld, før Sør-Korea gjennomførte missiløvelsen.

Han sier at det allerede er materiell og personell igjen på bakken etter den store militærøvelsen USA og Sør-Korea nylig avsluttet.

- Jeg lurer også på hvordan Sør-Koreas president kan si at han vil være med på dette. Han har så langt vært veldig klar på at det eneste han har tro på er å nærme seg Nord-Korea i dialog.

Tønnesson peker på at det kun er Kina og til en viss grad Russland som kan betydelig utvide sanksjonene.

- Når Sør-Korea nå snakker tøft, så vil jeg anta at det er fordi Sør-Koreas president har et behov for å vise USA at han ivaretar deres interesser i regionen, sier Tønnesson.

- Nord-Korea forstår bare én ting

For USAs president Donald Trump uttrykte seg tindrende klart søndag.

- Sør-Korea oppdager nå, slik jeg har fortalt dem, at deres snakk om forsoning med Nord-Korea ikke vil fungere. De forstår bare én ting, skrev Trump på Twitter.

Og ifølge Tønnesson ønsker Sør-Koreas president Moon Jae-in å ha et tøft språk rundt ting som i utgangspunktet ikke er for risikofylte, men som samtidig er nok til at USA er fornøyd.

- Hans frykt er at USA skal gjøre noe som fører til krig med Nord-Korea, og enorme ødeleggelser i hans eget land. Derfor må han gjøre mest mulig for å gjøre USA fornøyd, sier Tønnesson, og peker på at en eventuell krig vil straffe Nord-Korea hardest.

- Men det kan tenkes at Nord-Korea vil gjøre større menneskelige ødeleggelser i sør, enn USA og Sør-Korea vil kunne gjøre i nord. Fordi USA og Sør-Koreas våpen er langt mer treffsikre en nordkoreanske, og vil derfor kunne ta ut militære mål uten å gjøre for stor skade mot sivile.

Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning har blitt fordømt verden over. FNs sikkerhetsråd vil mandag diskutere et svar på Nord-Koreas handlinger.

Søndag oppfordret den sørkoreanske presidenten Moon Jae-In til «strengest mulig straff» mot Nord-Korea, inkludert nye FN-sanksjoner.

- Moon har bedt om alle mulige diplomatiske tiltak, inkludert sanksjonsresolusjoner i FNs sikkerhetsråd som fullstendig isolerer Nord-Korea, siterer sikkerhetsrådgiver Chung Eui-Yong ham på etter et møte i det sørkoreanske sikkerhetsrådet.

Kraftig bombe

Atomprøvesprengningen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt. Ifølge sjefen for regjeringens forsvarskomité i Sør-Korea, Kim Young-woo, hadde bomba en styrke på opp til 100 kilotonn.

Én kilotonn er 1000 tonn TNT.

Det gjør prøvesprengningen fire til fem ganger så kraftig som bombene som ble sluppet over de japanske byene Nagasaki og Hiroshima under andre verdenskrig.

Nord-Korea hevder at hydrogenbomba de testet kan plasseres på en interkontinental ballistisk missil, og at testen ble gjennomført for å «undersøker og bekrefter treffsikkerheten og troverdigheten» til teknologien sin.

Sør-Korea har nå altså gitt sitt første svar på prøvesprengningen. Søndag sa USAs forsvarsminister, James Mattis, at USA har «mange militære alternativer», som Trump kan benyttes seg av for å stoppe utviklingen i diktaturstaten.

- Enhver trussel mot USA eller våre territorier, inkludert Guam, eller våre allierte vil bli møtt med en massiv militær respons. Et svar som blir både effektivt og overveldende, sa Mattis under en pressekonferanse utenfor Det hvite hus søndag kveld.

Søndag fikk Trump spørsmål fra en journalist om han planlegger å angripe Nord-Korea, ifølge NTB.

- Vi får se, svarte presidenten.

(Dagbladet/NTB)