Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea truer Japan med krig

20 krigsskip på vei mot omstridt område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Om lag 20 sørkoreanske krigsskip er sendt til farvannet rundt ei øygruppe mellom Sør-Korea og Japan for å hindre japanske skip i å kartlegge området rundt småøyene, som er okkupert av Sør-Korea, men som Japan samtidig gjør krav på, melder AP.

- Det er en klar fare for fysisk konfrontasjon, sier en talsmann for den sørkoreanske regjeringen, som legger til at Japan sitter med nøkkelen til hvorvidt det blir konflikt eller ei.

- Nyimperialisme

Striden rundt øyene treffer et særdeles ømt punkt i Sør-Korea, som anser Japans krav som et kaldt gufs fra den gamle kolonimaktens herredømme over den koreanske halvøya i perioden 1910-1945, og president Roh Moo-hyun anklager Japan for nyimperialistiske tendenser.

- Situasjonen er vanskelig. Problemene kan ikke løses ved velvilje alene, vi trenger kløkt og mot, sier den sørkoreanske presidenten.

Sør-Korea vil erstatte japanske navn på steder i området - inkludert Japanhavet - med koreanske navn, og begge landene vil gi ennå ikke navngitte undersjøiske fordypninger og forhøyninger sine egne navn.

Farvannet rundt øygruppa, som kalles Dokdo i Korea og Takeshima i Japan, er rike på fisk, og begge landene gjør krav på området som del av sine respektive økonomiske soner.

Uoffisiell kontakt

OMSTRIDTE SMÅØYER: Dokdo/Takeshima, ei gruppe vulkanske småøyer mellom Sør-Korea og Japan. Foto: AP/SCANPIX
OMSTRIDTE SMÅØYER: Dokdo/Takeshima, ei gruppe vulkanske småøyer mellom Sør-Korea og Japan. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

De japanske skipene skulle egentlig begynt kartleggingen i dag, men dårlig vær har ført til utsettelser. En talmann for den japanske regjeringen sier at prosjektet vil fortsette.

- Den japanske kystvakta forbereder seg på utføre en maritim undersøkelse som er basert på internasjonal lov. En rolig respons er nødvendig, og uoffisiell kontakt mellom Japan og Sør-Korea finner sted med en fredelig løsning som formål, sier talsmannen.

I tillegg til striden om øyene er det lite populært i Sør-Korea at Japans statsminister Junichiro Koizumi flere ganger har besøkt et krigsminnesmerke i Tokyo som kritikere mener glorifiserer Japans fortid som kolonimakt.

Sør-Korea truer Japan med krig
VISER TENNER: Sørkoreansk kystvakt under en øvelse i går.
STERKE FØLELSER: Japans krav på Dokdo/Takeshima er særdeles lite populært blant koreanerne, som ikke har glemt at de var under japansk okkupasjon mellom 1910 og 1945.
AVSIDESLIGGENDE: Dokdo/Takeshima ligger i Japanhavet omtrent midt mellom Sør-Korea og Japan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling