- Sør-Korea utnyttet VM

Nord-Koreas marine mener at Sør-Korea iscenesatte et overraskelsesangrep på sin egen marine for å undergrave forholdet til Nord-Korea under VM i fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men tilsynelatende uanfektet av beskyldningene ankom Sør-Koreas president Kim-Dae Jung Japan for finalekampen i VM i fotball søndag. Sør-Korea er vert for VM sammen med Japan.

- Jeg er stolt av folket mitt. De er ikke blitt uroet av Nord-Koreas provokasjon, sa Kim i en kort tale før han forlot Seoul. Men han la til at han ikke ville neglisjere sine statlige plikter.

- Jeg vil styrke sikkerheten for å sikre freden på halvøya, sa han, og holdt en pause for å hedre de døde og skadde soldatene.

Under lørdagens angrep ble fire sørkoreanske marinegaster drept og 19 såret i skuddvekslingen mellom en sørkoreansk patruljebåt og nordkoreanske marinefartøy. Nord-Korea innrømmer tapte liv, men det er uvisst om de henviser til tapene på sørkoreansk side. Tapene på nordkoreansk side er ikke bekreftet, men ifølge sørkoreanske militærkilder kan 30 nordkoreanere ha blitt drept eller skadd i skytingen.

Det er en gjennomgående følelse i Sør-Korea at Nord-Korea startet lørdagens angrep for å skade Sør-Koreas strålende deltagelse i VM. Sør-Korea tapte for Tyrkia lørdag etter en imponerende kamp som har styrket sørkoreanernes selvfølelse og som har bidratt til å gi Sør-Korea en sentral rolle i fotballsammenheng.

Kim, som ankom Tokyo tidlig søndag for å se fotballfinalen i Yokohama senere på dagen er imidlertid ikke bare på fotballferie. Reisen til Japan er også fylt med politiske forpliktelser. Mandag skal han ha møter med Japans statsminister Junichiro Koizuma.

- Jeg skal diskutere måter å styrke vårt forhold til Japan ytterligere på som allerede er sterkt etter samarbeidet om VM, sa Kim.

Men det er lite tvil om at situasjonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea vil stå på toppen av dagsorden. Japan, som i flere år har prøvd å forbedre og normalisere forholdet til Nord-Korea, har styrket beredskapen, og oppfordrer partene om å vise tilbakeholdenhet i denne spente situasjonen.

- Vi anser fred på den koreanske halvøya for å være svært viktig for ikke bare vår nasjon, men også for hele det internasjonale samfunnet, sa en talsmann for den japanske regjeringen.

USA fordømmer Nord-Koreas «væpnede provokasjon» og ifølge en framstående amerikansk tjenestemann kan episoden føre til at avtalt besøk til Nord-Korea fra USA vil bli forsinket. Det hvite hus følger utviklingen nøye.

- Det har vært sammenstøt før. De er alltid bekymringsverdige, og vi overvåker situasjonen nøye, sa Ari Fleischer, talsmann for president George W. Bush.

Ikke uventet mener Nord-Korea at Sør-Korea har snudd situasjonen på hodet.

- Sør-Koreas krav om en unnskyldning fra Nord-Korea etter sammenstøtet i Gulehavet er toppen av frekkhet, sier en talsmann for den nordkoreanske marinen til det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

(NTB)

<B>PÅ VAKT:</B> Sørkoreansk marine patruljerer farvannet ved Inchon i Gulehavet, der et sjøslag mellom marinestyrker fra Nord- og Sør-Korea ble utkjempet i går. Fem sørkoreanske og et ukjent antall nordkoreanske marinegaster ble drept.