Sør-Korea vet ikke om Nord-Korea restartet reaktor

Seoul: Sør-Korea kan ikke bekrefte at Nord-Korea har startet opp igjen en omstridt atomreaktor, innrømmet en tjenestemann i Seoul torsdag. Innrømmelsen er pinlig, både for Sør-Korea og for USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Seoul: Amerikanerne mistenker Nord-Korea for å bruke reaktoren til utvikling av atomvåpen, og dermed truer sikkerheten både på Korea-halvøya og i hele det sørøstlige Asia. Hvis nordkoreanerne skaffet seg kjernefysiske våpen, ville det være spesielt farlig for Sør-Korea.

Men sørkoreanerne har ikke funnet bevis for at reaktoren virkelig er satt i gang igjen.

- Så langt har ingen kunnet bekrefte noen gjenopptakelse av virksomheten ved Nord-Koreas atomanlegg, sa den ikke navngitte tjenestemannen ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Tolkninger

- Nord-Korea normaliserer nå driften ved sine kjernefysiske anlegg, slik at produksjonen av elektrisitet kan komme i normalt gjenge, het det i en erklæring fra utenriksdepartementet i Pyongyang torsdag. Dette ble straks tolket dit hen at reaktoren allerede var startet.

Men nærmere gransking av språket i erklæringen viste at alarmklokkene nok ble utløst i tidligste laget:

- Når man leser meldingen fra (det nordkoreanske nyhetsbyrået) KCNA litt nærmere, tyder språket på at de forbereder en restart av reaktoren, snarere enn på at de allerede har restartet den, forklarte han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer