Sør-Korea vet ikke om Nord-Korea restartet reaktor

Seoul: Sør-Korea kan ikke bekrefte at Nord-Korea har startet opp igjen en omstridt atomreaktor, innrømmet en tjenestemann i Seoul torsdag. Innrømmelsen er pinlig, både for Sør-Korea og for USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seoul: Amerikanerne mistenker Nord-Korea for å bruke reaktoren til utvikling av atomvåpen, og dermed truer sikkerheten både på Korea-halvøya og i hele det sørøstlige Asia. Hvis nordkoreanerne skaffet seg kjernefysiske våpen, ville det være spesielt farlig for Sør-Korea.

Men sørkoreanerne har ikke funnet bevis for at reaktoren virkelig er satt i gang igjen.

- Så langt har ingen kunnet bekrefte noen gjenopptakelse av virksomheten ved Nord-Koreas atomanlegg, sa den ikke navngitte tjenestemannen ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Tolkninger

- Nord-Korea normaliserer nå driften ved sine kjernefysiske anlegg, slik at produksjonen av elektrisitet kan komme i normalt gjenge, het det i en erklæring fra utenriksdepartementet i Pyongyang torsdag. Dette ble straks tolket dit hen at reaktoren allerede var startet.

Men nærmere gransking av språket i erklæringen viste at alarmklokkene nok ble utløst i tidligste laget:

- Når man leser meldingen fra (det nordkoreanske nyhetsbyrået) KCNA litt nærmere, tyder språket på at de forbereder en restart av reaktoren, snarere enn på at de allerede har restartet den, forklarte han.

- Siden de allerede har sagt at de tar sikte på å restarte reaktoren, er det godt mulig at de virkelig vil gjenoppta driften ved dette atomanlegget, sa tjenestemannen tidlig torsdag morgen norsk tid.

- Det betyr altså at selv om meldingen om en restart ikke er riktig nå, kan den meget vel bli sann senere, kommenterte diplomater i Seoul syrlig.

Stortromme

Yonhap-meldingen om den angivelige restarten skremte ikke bare mange sørkoreanerne, den fikk også regjeringstalsmenn i USA til straks å slå på sin sikkerhetspolitiske stortromme.

- Dette er en meget farlig trekk fra det nordkoreanske terroristregimet side. Det er ekstra skremmende at de selv sier åpent fra om det, sa forsvarsminister Donald Rumsfeld.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice brukte endog meldingen om reaktorstarten som et argument for at amerikanerne bør gå til krig mot Irak:

- De som sier vi må vente, bør lære av dette: Vi kan ikke vente med å handle, mens problemene stadig vokser, sa Rice til det amerikanske fjernsynsselskapet ABC.

Rice understreket imidlertid at det ennå er mulig å finne en diplomatisk løsning på striden med Nord-Korea. Så lenge nordkoreanerne uttrykker seg så uklart, og sørkoreanerne tolker uklarhetene så dramatisk, er det kanskje best å ha is i magen, samtykker diplomatene.

(NTB)