Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Korea vil ut av krise

SEOUL (NTB-Reuters): Arbeidsgivere, arbeidstakere og representanter for myndighetene i Sør-Korea ble fredag enige om en avtale som gjør det lettere for bedrifter å si opp ansatte når virksomheten må legges om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omstruktureringene er nødvendige for å få den sørkoreanske økonomien på fote igjen, og regjeringen trakk et lettelsens sukk da fredagens avtale var i havn.

- Avtalen får meg til å tro at det er håp for dette landet, sa statsminister Kim Dae-Jung.

I neste omgang vil avtalen danne grunnlaget for en ny lov som vil gjøre det mulig å si opp ansatte dersom et selskap har et sterkt behov for omstrukturering, fusjonering eller oppkjøp.

Nyheten om at de tre partene var blitt enige førte til aksjekursene i Seoul steg med 2,35 prosent og den lokale valutaen won økte sin verdi fra 1605 til 1556 i forhold til amerikanske dollar.

Krisen over

Samtidig ble det kjent at Sør-Korea ikke lenger står overfor en likviditetskrise etter at landet har inngått en avtale med store internasjonale banker for å få dekket 24 milliarder dollar i kortsiktige lån.

Avtalen som gir adgang til oppsigelser, blir betegnet som en milepæl i arbeidet med å få landets økonomi på fote.

På forhånd knyttet det seg størst spenning til hvordan den sørkoreanske landsorganisasjonen ville stille seg, men arbeidstakernes organisasjon trakk tilbake en trussel om å møte avtaleutkastet med streik.

For å få arbeidstakerne med på avtalen, måtte regjeringen gå med på å øke fondet for ledighetstrygd.

En talsmann for regjeringen i Seoul nevnte ingen tall om hvor mange som rammes av oppsigelse etterhvert.

IMF-dirigert

I fjor ble hele industrien lammet da den mektige landsorganisasjonen ga grønt lys for en rekke ulovlige arbeidsnedleggelser i protest mot reformer i arbeidslivet.

Med det gjeldende lovverket skal en arbeidsgiver i Sør-Korea ha svært gode grunner for å si opp ansatte. Det internasjonale pengefond (IMF), som skal bidra til å få den sørkoreanske økonomien på fote, har tatt til orde for mer fleksible lover for arbeidsmarkedet i landet.

Til gjengjeld skal IMF stille opp med en økonomisk redningspakke på 58,75 milliarder dollar.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!