HILSER: Her er inspiserer Kim Jong-il sine tropper i Nord-Korea.Foto: SCANPIX/REUTERS/KCNA
HILSER: Her er inspiserer Kim Jong-il sine tropper i Nord-Korea.Foto: SCANPIX/REUTERS/KCNAVis mer

- Sør-Korea viser for lite respekt for avdøde Kim Jong-il

Nord-Korea advarer mot «katastrofale følger» dersom det ikke endrer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens nordkoreanerne gråter åpenlyst over å ha mistet «en uovertruffen stor mann», kritiserer myndighetene sørkoreanerne for deres respons, eller mangelen på den, etter Kim Jong-ils død 17. desember.

Sør har inntatt en forsonende stilling siden mandag, da det ble kjent at den nordkoreanske lederen hadde gått bort, men regjeringen i Seoul, som må godkjenne all kontakt med Pyongyang, har bare gitt to private delegasjoner lov til å besøke Nord for å ta avskjed med Nord-Koreas autoritære leder.

Men dersom Seoul ikke tillater flere kondolansebesøk til Pyongyang, kan det få store konsekvenser.

- Sørkoreanske myndigheter bør være klar over at deres hinder kan bære med seg uforutsigbare katastrofale følger for nord-sør-forholdet, sier en talsmann for Komiteen for fredelig gjenforening av Korea, som ansees for å være en propagandakanal for Nord.

Onkel ved sin side Nord-Korea er en sterkt militarisert stat, og alt tyder på at politikken under Kim vil bli videreført, samtidig som det ser ut til at makten kommer til å være mindre sentrert om én person.

En ikke navngitt kilde uttalte til Reuters denne uken at det nordkoreanske regimet vil endre seg fra et diktatur sentrert rundt én mann til å bli styrt av en klikk med mektige personer, blant dem Jang Song-thaek, onkelen til landets nye leder, Kim Jong-un.

Nordkoreansk TV viste søndag opptak av Jang ikledd en militær uniform som viser at han er general. Han står først i en rekke med militære generaler og ledsager sin nevø mens de viser sin respekt foran kisten med Kim juniors avdøde far.

Ifølge en sørkoreansk tjenestemann med god kjennskap til Nord-Korea er det første gang Jang er ikledd en militær uniform på TV. Opptaket skal ha blitt gjort lørdag. Det tolkes av eksperter som et tegn på at Jang kommer til å ha betydelig innflytelse i det nye regimet, selv om det er Kims yngste sønn som blir kalt «øverste kommandant» og «den store arvtaker» etter sin far.

Vil ha Kina på banen Japans statsminister Yoshihiko Noda mener at det har oppstått en ny situasjon i Øst-Asia etter at Nord-Koreas autoritære leder døde. Søndag var Noda på sitt første besøk i Beijing etter at han overtok som statsminister. Der oppfordret han Kina til å spille en sentral rolle i håndteringen av Nord-Korea.

- Når det gjelder denne saken, er det et svært gunstig tidspunkt for å utveksle meninger med dem som leder sekspartssamtalene, og det landet som har mest innflytelse over Nord-Korea, sier Noda.

God talefot Uttalelsen er tydelig rettet mot Kina som har formannskapet i sekspartssamtalene om Nord-Koreas atomprogram. Samtalene har ikke vært ført siden 2008 ettersom Nord-Korea ikke har villet rette seg etter avtaler med de andre landene.

Makthaverne i Beijing står fortsatt på god fot med ledelsen i Nord-Korea, selv om også kineserne har vært kritiske til utviklingen i landet.

Det er ventet at den japanske statsministeren ville bruke samtalene med president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao til å be om at Kina presser på for at sekspartssamtalene gjenopptas. Landene som deltar i samtalene er USA, Russland, Sør-Korea, Japan, Kina og Nord-Korea.

(NTB)

 ONKEL RETT BAK:  Nord-Koreas nye leder  Kim Jong Un i spissen for landets militære elite i hovedstaden Pyongyang lørdag. Fremst av de militære - med generals distinksjoner - onkelen Jang Song-thaek - som eksperter mener får en sentral rolle. FOTO:Korean Central News Agency/AP/SCANPIX.
ONKEL RETT BAK: Nord-Koreas nye leder Kim Jong Un i spissen for landets militære elite i hovedstaden Pyongyang lørdag. Fremst av de militære - med generals distinksjoner - onkelen Jang Song-thaek - som eksperter mener får en sentral rolle. FOTO:Korean Central News Agency/AP/SCANPIX. Vis mer