Sør-koreanerne tok på seg regnfrakken

Demonstrerte mot import av amerikansk biff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mer enn 10.000 mennesker inntok gatene i Seoul iført regnjakker lørdag kveld, for å protestere mot import av amerikansk storfe, melder New York Times.


Selv om det timer tidligere ble annonsert at det igjen var innført restriksjoner på import av amerikansk storfe, møtte allikevel et stort antall kjøttspisere opp i protest mot myndighetene.

I 2003 ble det oppdaget kugalskap i USA, noe som førte til at sør-koreanske myndigheter innførte strenge restriksjoner på import av amerikansk storfe. Før importnekten var Sør-Korea USAs tredje største eksportmarked.

Men etter oppdagelsen av kugalskap festet skepsisen til amerikansk kjøtt seg i den sør-koreanske befolkningen.

Myndighetene snudde
I april i år gikk myndighetene bort fra de drastiske restriksjonene på amerikanske biff fra 2003, og det ble inngått en avtale som førte til at amerikanske kyr igjen fikk komme fritt inn i landet.  

De store protestene mot denne nye avtalen fikk sør- koreanske myndigheter til å snu.

Istedenfor for fri eksport blir USA nå presset til ikke å eksportere dyr som er over 30 måneder gamle, siden yngre kyr ansees som mindre sannsynlige bærere av potensiell amerikansk kugalskap.

Upopulær president

Den nyvalgte presidenten Lee Myang-bak har på kort tid gjort seg særdeles upopulær ved å heve alle restriksjonene på kjøtt fra amerikanske kyr.

Den 10. juni demonstrerte over 100.000 mennesker mot myndighetenes ukritiske kjøttimport.  

Selv om antallet demonstranter hadde gått ned 12 dager etter, var det lørdag kveld fortsatt stor misnøye med president Lees biff-avtale med USA.

Biff av høy kvalitet

REGNDANS: I protest mot biffpriser. FOTO:JO-YONG HAK/ REUTERS
REGNDANS: I protest mot biffpriser. FOTO:JO-YONG HAK/ REUTERS Vis mer

Det amerikanske landbruksdepartementet ser på avtalen som et nødvendig skritt på veien til å gjenvinne de sør-koreanske forbrukernes tillit til amerikansk biff.

USAs handelsrepresentant Susan C. Schwab sier at USA ser fram til at «trygg, amerikansk biff av høy kvalitet» vil finne veien tilbake til koreanske matbord. I tillegg til den påførte aldersgrensen på 30 måneder, vil ikke USA eksportere hjerne, øyne, hodeskaller og ryggmarg.

Dette er deler av kua som mange koreanere frykter også kan bære med seg kugalskap.

Sør-koreanerne tok på seg regnfrakken