Sør-koreansk fredsprisvinner

Årets Nobels fredspris gikk i formiddag til Sør-Koreas president Kim Dae Jung. Han fikk prisen for demokratisering og forsoning i Sør-Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var klokka 11.00 i formiddag at Nobelkomiteens formann Gunnar Berge kunne presentere årets fredsprisvinner Kim Dae Jung. I presentasjonstalen ble Dae Jungs innsats for demokrati og menneskerettigheter vektlagt, både i Sør-Korea og i Øst-Asia generelt. Også hans arbeid for fred og forsoning med Nord-Korea ble spesielt nevnt.

Forfulgt

Komiteens begrunnelse framhever Kim Dae Jungs innsats for universelle menneskerettigheter. Også når det gjelder demokrati i Burma og kampen mot undertrykkelse i Øst-Timor, har Kim Dae Jungs engasjement vært betydelig.

Han ble i løpet av Sør-Koreas autoritære tiår den fremste talsmannen for demokrati og overholdelse av internasjonale menneskerettigheter i landet. Dette gjorde han til tross for utallige trusler på livet, og han har levd lengre perioder i eksil.

Demokratisering

Kim Dae Jung ble valgt til Sør-Koreas president 1997. Som president har han arbeidet for å sikre den demokratiske styreformen, og for forsoning innad i Sør-Korea.

Dette arbeidet har vært sentralt for komiteens vurdering av kandidaten, som vektlegger Dae Jungs «sunshine policy», med mål å å overvinne mer enn 50 år med krig og fiendskap mellom Nord- og Sør-Korea.

Kim Dae Jungs besøk i Nord-Korea satte fart i en prosess som har redusert spenningen mellom Nord- og Sør-Korea, og komiteen håper at Kim Dae Jungs arbeid kan bidra til at den kalde krigen vil ta slutt også i Korea.

Prisen vil bli delt ut i Oslo Rådhus på Alfred Nobels dødsdag 10. desember.