<strong>SANK:</strong> Det er den sør-koreanske korvetten Cheonan som skal ha blitt rammet av en eksplosjon i akterskipet. Det er fremdeles uklart om den er rammet av et torpedoangrep. Foto: AP/Yonhap
SANK: Det er den sør-koreanske korvetten Cheonan som skal ha blitt rammet av en eksplosjon i akterskipet. Det er fremdeles uklart om den er rammet av et torpedoangrep. Foto: AP/Yonhap Vis mer

Sør-koreansk marineskip sank etter mulig torpedoangrep

104 om bord da akterskipet ble rammet av eksplosjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Det sør-koreanske marinefartøyet «Cheonan» med et mannskap på omlag 104 skal ha sunket ved øya Baengnyeong utenfor kysten av Nord-Korea, melder kilder i den sør-koreanske marinen til nyhetsbyrået Yonhap.

Det er foreløpig uklart hva som har skjedd, men de første meldingene går ut på at skipet skal ha blitt truffet av en torpedo etter at den skjøt mot et uidentifisert nord-koreansk fartøy.

Skipet, en 21 år gammel korvett i Pohang-klassen skal være på 1350 tonn, og ble rammet av en eksplosjon under vannlinja i akterskipet.  Men det er foreløpig ikke kommet noen bekreftelser eller offisielle meldinger fra regjeringen eller forsvarsledelsen i Sør-Korea.

Ifølge Yonhap skal mange av de 104 om bord ha hoppet i havet, og det fryktes at det finnes omkomne.

Yonhap siterer kilder i marinen på at det skal være omkomne. Dette ønsker ikke forsvaret å bekrefte, men oppgir at 58 av skipets mannskap på 104 er i sikkerhet.

- Alt vi kan si er at en av våre patruljefartøy synker etter å ha fått en revne i skroget, forårsaket av ukjent årsak, sier en anonym talsmann tilknyttet den sør-koreanske forsvarsstaben, melder The New York Times.

Hendelsen skjer ved den omstridte delelinjen i havområdet mellom nord og sør i Gulehavet. Denne ble i sin tid streket opp av den amerikansk-ledete FN-operasjonen i Korea da partene gikk til våpenhvile i 1953.

Nord-Korea har aldri annerkjent delelinjen, som derfor har vært gjenstand for en rekke små og store sabelraslinger mellom de to landene de siste tiårene. Senest i januar ble det utvekslet artilleriild i området uten at de da ble meldt om skader eller skadde.

I november 2009 ble minst en nord-koreansk soldat drept da en patruljebåt ble skutt i brann under en ildstrid. I 2002 omkom fire sør-koreanere og anslagsvis 30 nord-koreanere i strid mellom to marinefartøyer i det samme området, mens det i 1999 ble drept minst 17 nord-koreanere i en ildstrid.

Nord-Korea har den siste tiden truet med å trappe opp forsvaret av landet og med «overveldende» atomangrep mot Sør-Korea på grunn av sør-koreansk og amerikansk samtrening og øvelser som er blitt avholdt denne måneden.

Dagbladet kommer med mer

<strong>KRISEMØTE:</strong> Sør-Koreas president Lee Myung-bak (midten) i møte med forsvarsminister Kim Tae-young (andre til høyre) under et krisemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet i dag. AP/Yonhap
KRISEMØTE: Sør-Koreas president Lee Myung-bak (midten) i møte med forsvarsminister Kim Tae-young (andre til høyre) under et krisemøte i det nasjonale sikkerhetsrådet i dag. AP/Yonhap Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer