Sør-koreanske medier: Denne hærsjefen er henrettet

Anklages for grådighet og korrupsjon.

GLADERE DAGER: Her er deltar hærsjef Ri Yong-Gil sammen med Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un på nasjonens 70-årsfeiring i oktober i fjor. Nå melder sørkoreanske medier at hærsjefen er henrettet. Foto: KNS/AFP/Scanpix
GLADERE DAGER: Her er deltar hærsjef Ri Yong-Gil sammen med Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un på nasjonens 70-årsfeiring i oktober i fjor. Nå melder sørkoreanske medier at hærsjefen er henrettet. Foto: KNS/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea har i følge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap henrettet stabsjef Ri Yong Gil i den nord-koreanske hæren. Reuters melder  at de også har ubekreftede opplysninger om at Gil er henrettet.

Hvis meldingene medfører riktighet er henrettelsen den siste i en serie av forsvinninger, utrenskinger og henrettelser som den unge nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un har iverksatt.

I følge meldingen til Yonhap ble Gil henrettet denne måneden etter at han ble møtt med anklager om korrupsjon og et ønske om å berike seg selv.

Mistenkelig borte Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua omtaler han som nummer to i Nord-Koreas forsvar - under forsvarsministeren.

Så sent som i januar var Yong Gil å se sammen med Kim Jong-un da landet sprengte den påståtte hydrogenbomba, men i følge BBC begynte ryktene om en forsvinning å svirre da Yong Gil ikke var å se i forbindelse med oppskytingen av rom-raketten søndag. Yong Gil pleide å være et fast innslag når Jong-un opptrer i militære sammenhenger.

Det ble også lagt merke til at Yong Gil ikke var nevnt i den offisielle nyhetsrapporten fra et møte i kommunistpartiet 2. og 3. februar.

Derimot ble det omtalt at partiet hadde debattert og kritisert enkeltes søken etter privilegier, maktmisbruk og dårlige byråkratiske kultur. Partiet hadde i følge den offisielle rapporten foreslått tiltak for å overvinne disse problemene.

Frykt Nyheten om henrettelsen kommer like etter at det nord-koreanske regimet har provosert store deler av verden med søndagens oppskyting av en rom-rakett. Like etter nyttår gjennomførte landet en atomprøvesprenging. Frykten er at Nord-Korea skal kombinere de to teknologiene og utvikle en langdistanserakett som kan frakte et atomstridshode så langt som til USA.

Henrettelser Nord-Korea bekrefter sjelden henrettelser eller utrenskinger blant Jong Uns nærmeste. Men i 2013 var det et unntak. Da bekreftet de at
Jang Song Taek var blitt henrettet for korrupsjon. Song Taek var onkelen til Jong-un og var regnet som landts nest mektigste.

I mai i fjor meldte Sør-Koreas etterretning at forsvarsminister Hyon Yong-chol var blitt henrettet med anti-luftskyts. Senere gikk de tilbake på opplysingen om henrettelsesmetode, men holdt fast på at han var fjernet.

Mannen som erstattet forsvarsministeren forsvant også, noen måneder seinere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer