Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-koreanske medier: Denne hærsjefen er henrettet

Anklages for grådighet og korrupsjon.

GLADERE DAGER: Her er deltar hærsjef Ri Yong-Gil sammen med Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un på nasjonens 70-årsfeiring i oktober i fjor. Nå melder sørkoreanske medier at hærsjefen er henrettet. Foto: KNS/AFP/Scanpix
GLADERE DAGER: Her er deltar hærsjef Ri Yong-Gil sammen med Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un på nasjonens 70-årsfeiring i oktober i fjor. Nå melder sørkoreanske medier at hærsjefen er henrettet. Foto: KNS/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har i følge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap henrettet stabsjef Ri Yong Gil i den nord-koreanske hæren. Reuters melder  at de også har ubekreftede opplysninger om at Gil er henrettet.

Hvis meldingene medfører riktighet er henrettelsen den siste i en serie av forsvinninger, utrenskinger og henrettelser som den unge nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un har iverksatt.

I følge meldingen til Yonhap ble Gil henrettet denne måneden etter at han ble møtt med anklager om korrupsjon og et ønske om å berike seg selv.

Mistenkelig borte Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua omtaler han som nummer to i Nord-Koreas forsvar - under forsvarsministeren.

Så sent som i januar var Yong Gil å se sammen med Kim Jong-un da landet sprengte den påståtte hydrogenbomba, men i følge BBC begynte ryktene om en forsvinning å svirre da Yong Gil ikke var å se i forbindelse med oppskytingen av rom-raketten søndag. Yong Gil pleide å være et fast innslag når Jong-un opptrer i militære sammenhenger.

Det ble også lagt merke til at Yong Gil ikke var nevnt i den offisielle nyhetsrapporten fra et møte i kommunistpartiet 2. og 3. februar.

Derimot ble det omtalt at partiet hadde debattert og kritisert enkeltes søken etter privilegier, maktmisbruk og dårlige byråkratiske kultur. Partiet hadde i følge den offisielle rapporten foreslått tiltak for å overvinne disse problemene.

Frykt Nyheten om henrettelsen kommer like etter at det nord-koreanske regimet har provosert store deler av verden med søndagens oppskyting av en rom-rakett. Like etter nyttår gjennomførte landet en atomprøvesprenging. Frykten er at Nord-Korea skal kombinere de to teknologiene og utvikle en langdistanserakett som kan frakte et atomstridshode så langt som til USA.

Henrettelser Nord-Korea bekrefter sjelden henrettelser eller utrenskinger blant Jong Uns nærmeste. Men i 2013 var det et unntak. Da bekreftet de at
Jang Song Taek var blitt henrettet for korrupsjon. Song Taek var onkelen til Jong-un og var regnet som landts nest mektigste.

I mai i fjor meldte Sør-Koreas etterretning at forsvarsminister Hyon Yong-chol var blitt henrettet med anti-luftskyts. Senere gikk de tilbake på opplysingen om henrettelsesmetode, men holdt fast på at han var fjernet.

Mannen som erstattet forsvarsministeren forsvant også, noen måneder seinere.