DEMONSTRERER: Tilhengere av Sør-Koreas ekspresident Park Geun-hye møtte fredag opp foran rettsbygningen i Seoul for å kreve at hun blir frikjent og løslatt. Foto: Ahn Young-joon /AP/ NTB scanpix
DEMONSTRERER: Tilhengere av Sør-Koreas ekspresident Park Geun-hye møtte fredag opp foran rettsbygningen i Seoul for å kreve at hun blir frikjent og løslatt. Foto: Ahn Young-joon /AP/ NTB scanpixVis mer

Sør-Koreas avsatte president får 24 års fengsel

Sør-Koreas avsatte president Park Geun-hye er kjent skyldig i maktmisbruk og utpressing.

Sørkoreansk fjernsyn sender direkte fra rettssalen ettersom saken har så stor offentlig interesse. Dommen er satt til 24 års fengsel.

Tiltalebeslutningen mot Park har bestått av i alt 18 punkter og gjelder korrupsjon og maktmisbruk. Hun ble tvunget bort fra makten i en riksrettsprosess og ble pågrepet i mars i fjor.

Det skjedde i kjølvannet av en stor korrupsjonsskandale som også omfatter flere næringslivsledere og en nær venninne av Park.

Parks avgang kom etter at hundretusener av sørkoreanere hadde demonstrert i gatene i lang tid med krav om at hun måtte gå av.

Fredag var det Parks tilhengere som hadde samlet seg utenfor domstolen for å vise sin støtte. Park selv har stort sett latt være å møte under den ti måneder lange rettssaken, og på forhånd har hun varslet at hun muligens ikke vil være til stede når dommen faller.

Ifølge tiltalen tok Park imot enorme bestikkelser i samarbeid med sin venninne Choi Soon-sil, som i februar ble dømt til 20 års fengsel.

Samsung-arvingen Lee Jae-yong har også stått tiltalt, men i begynnelsen av februar ble han løslatt etter at en ankedomstol besluttet å gi ham en betinget dom for bestikkelser. Han var tidligere dømt til fem års fengsel.

(NTB)