<strong>ØVELSE:</strong> Sør-Korea gjennomførte natt til mandag en missiløvelse. Natt til tirsdag igangsatte den sørkoreanske marinen en ny storstilt øvelse. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB scanpix
ØVELSE: Sør-Korea gjennomførte natt til mandag en missiløvelse. Natt til tirsdag igangsatte den sørkoreanske marinen en ny storstilt øvelse. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB scanpix Vis mer

Sør-Koreas marine med advarsel til Nord-Korea: - Hvis de provoserer, begraver vi dem til sjøs

Ny stor sørkoreansk øvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sør-Koreas marine holdt natt til tirsdag en storstilt øvelse med klar advarsel til naboen i nord om framtidige provokasjoner.

- Hvis fienden provoserer over vann eller under vann, vil vi slå tilbake umiddelbart og begrave dem til sjøs, sier Choi Young-chan, sjefen for en angrepsstyrke i marinen.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap beskriver øvelsen som omfattende og sier den viser landets vilje til å motsette seg Nord-Koreas provokasjoner.

Marinen skal ifølge nyhetsbyrået holde en ny øvelse sør i landet fra onsdag og fire dager framover.

Andre øvelsen

Øvelsen kommer to døgn etter Nord-Koreas kraftigste atomprøvesprengning noensinne. Ifølge Nord-Korea kan hydrogenbomba de har utviklet brukes i landets interkontinentale missiler.

Allerede natt til mandag norsk tid kom Sør-Korea med sitt første svar på provokasjonen fra nord. Da utførte de en missiløvelse.

Flere missiler traff utpekte mål i Kinahavet. Avstanden til målene var den samme til der Nord-Korea tester sine atomvåpen, og målet med øvelsen skal ha vært å simulere et angrep på Nord-Koreas atomanlegg.

Samtidig som Sør-Korea trapper opp øvingsfrekvensen kraftig, varslet de også mandag at de har indikasjoner på at Nord-Korea planlegger en ny oppskyting.

Det skal være snakk om et interkontinentalt ballistisk missil.

USA har advart mot at enhver trussel mot dem eller deres allierte vil bli møtt med en «massiv militær respons».

- Stygge muligheter

Men spørsmålet er hva slags muligheter USA rent faktisk har. For uansett hva de velger å gjøre, dersom de går for en militær løsning, setter de millioner av sørkoreanske liv i fare.

Nord-Korea har nemlig store mengder konvensjonelt artilleri som kan nå Seoul, den sørkoreanske hovedstaden med 25 millioner innbyggere.

- Vi har alltid militære muligheter, men de er veldig stygge, sier Mark Hertling, en pensjoner amerikansk general.

Ifølge eksperter kan Nord-Korea drepe titusenvis av sivile, dersom de tar i bruk sitt konvensjonelle artilleri.

Sør-Koreas forsvarsminister Song Young-moo ga også mandag uttrykk for at han i forrige uke spurte sin amerikanske kollega, Jim Mattis, om amerikanske hangarskip, atomubåter og B-52 bombefly kunne sendes til Sør-Korea oftere.

- Jeg fortalte ham at det ville være bra om strategisk utstyr ble seint jevnlig til Koreahalvøya, og at noen av Sør-Koreas lovgivere og media sterkt ønsker at taktiske atomvåpen blir utplassert, sa Song.

USA hadde rundt 100 atomvåpen stasjonert i Sør-Korea fram til 1991. Da trakk president George H.W. Bush tilbake alle taktiske atomvåpen USA hadde utplassert i utlandet.

Kort tid etter signerte Nord- og Sør-Korea en avtale om å holde atomvåpen unna halvøya, en avtale som Nord-Korea ettertrykkelig har brutt.

Vil ha taktiske atomvåpen

En meningsmåling gjennomført av nyhetskanalen YTN viser at 68 prosent av respondentene vil ha taktiske atomvåpen utplassert i Sør-Korea.

- Utplassering av taktiske atomvåpen er et alternativ det er verdt å kikke nøye på, sa Song.

Sør-Koreas president, Moon Jae-in, deler ikke forsvarsministerens synspunkt.

- Vår regjerings faste standpunkt på en atomfri halvøy står ved lag, sa talsmann for president Moon, Kim Dong-jo.

Tanken blir også nærmest unisont avvist av amerikanske eksperter, som blant annet mener at det øker faren for en uønsket eskalering av konflikten.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer