Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Koreas president skal ha møtt Kim Jong-un for å diskutere Trump-møte

Sør-Koreas president skal i dag ha møtt Nord-Koreas leder Kim Jong-un for å diskutere det mulige toppmøtet med USAs president Donald Trump, melder Reuters.

MØTE: Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas Kim Jong Un. Her fra forrige møte, i slutten av april i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MØTE: Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas Kim Jong Un. Her fra forrige møte, i slutten av april i år. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De opplyser videre at møtet mellom Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un pågikk i to timer, og at Moon søndag personlig vil kunngjøre utfallet av lørdagens møte.

Dette er andre gang de to lederne møtes. Det første møtet fant sted i april.

I tillegg til Kims mulige forestående møte med USAs president Donald Trump, diskuterte de to lederne løfter de kom med under sitt første møte. De ble da enige om å jobbe for nedrustning av atomvåpen, samt å formelt avslutte krigen mellom de to landene.

Møtet skjedde kun timer etter at Sør-Korea uttrykte lettelse over at Nord-Korea og USA igjen snakker sammen.

- Frykt for å bli ydmyket

Det har de siste dagene hersket forvirring om hvorvidt Trump og Kim skal møtes i Singapore 12. juni, som opprinnelig var avtalt.

USAs president skal ha vært livredd for å bli sittende igjen som taperen i diskusjonene med Nord-Korea, og fryktet at Jong-un skulle trekke seg fra toppmøte. Derfor valgte han heller selv å avlyse.

- Trump har en sykelig frykt for å bli ydmyket. Dette viser hvem som er størst og sterkest. Han er derfor spesielt oppmerksom over muligheten for at han ender opp med å se ut som «den lille svake». Det finnes ikke noe som er mer uakseptabelt for Trump enn nettopp det, sa Tony Schwartz, mannen som i sin tid skrev boka «The Art of the Deal» sammen med Trump, etter at møtet ble avlyst.

Trump «Ber til Gud»

I et brev til Kim Jong-un forklarte Trump hvorfor han avlyste møtet. Der trakk han blant annet fram det «voldsomme sinnet» og den åpne fiendtligheten i Nord-Koreas seineste uttalelser, før han «ber til Gud» om at USAs mektige atomvåpenarsenal aldri vil måtte brukes.

Fredag uttalte Trump imidlert at USA og Nord-Korea snakker sammen, og at møtet fortsatt kan finne sted.

- Vi får se hva som skjer, det kan til og med skje den 12., sa Trump, med en klar referanse til det nå avlyste møtet i Singapore 12. juni.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media