Sør-Koreas president truer med å gå

Sør-Koreas president Roh Moo-hyun vil søke folkets fornyede tillit i en folkeavstemning i desember, og sier han vil gå av dersom avstemningen går i hans disfavør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Roh skal holde en tale i den sørkoreanske nasjonalforsamlingen mandag, og der kommer han, ifølge lokale medier, til å gi uttrykk for at han ønsker en folkeavstemning rundt 15. desember. I avstemningen vil han be om fornyet tillit til å fortsette som president.

President Roh Moo-hyun har den siste tiden måttet forsvare seg mot beskyldninger om ulovlig økonomisk støtte til politisk virksomhet. Roh sier han ikke kan gjøre jobben sin under de omstendighetene som nå råder, og han vil gå inn for at det blir omvalg til presidentembetet i april dersom han går av.

57 år gamle Roh ble valgt til president for fem år i desember i fjor, og han sjokkerte Sør-Korea da han fredag for første gang gikk ut med at han ville teste sitt mandat med en folkeavstemning etter bare åtte måneder i embetet.

I tillegg til anklager om økonomisk snusk, har også flere politisk betente saker gjort den politiske hverdagen vanskelig for Roh. Forholdet til naboen Nord-Korea er svært anspent, Sør-Korea sliter med økonomiske problemer, og USAs forespørsel om sørkoreanske styrker til Irak har skapt stor splittelse innad i landet.

NTB-Reuters