Sør-Koreas regjering vil gå

Folket protesterer mot import av amerikansk kjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sørkoreanske regjeringen tilbyr seg å gå som følge av de kraftige protestene mot import av amerikansk storfekjøtt, melder sørkoreanske medier.

Statsminister Han Seung-soo leverte sin og regjeringens avskjedssøknad tirsdag til president Lee Myung-bak, melder nyhetsbyrået Yonhap.

Det er blitt spekulert på at presidenten kommer til å godkjenne avskjedssøknaden fra minst tre av ministrene. Presidenten og statsministeren satt i et møte tirsdag formiddag.
Protester
Fram til 2003 var Sør-Korea den tredje største importøren av amerikansk storfekjøtt. Men etter at kugalskap ble påvist USA i 2003, innførte Sør-Korea importforbud av slikt kjøtt.

Flere titusen mennesker har deltatt i protestene mot at myndighetene har fjernet importforbudet. I helgen støtte demonstranter sammen med politiet i Seoul.

Demonstrantene frykter at kjøtt fra kuer smittet med kugalskap skal ende i Sør-Korea. Det er planlagt en ny, stor demonstrasjon tirsdag, og arrangørene sier de venter opptil en million deltakere.


Avtale 
Sørkoreanske og amerikanske myndigheter inngikk i april en avtale om importen skulle gjenopptas. President Lee har senere prøvd å moderere avtalen, men sier det er umulig for ham å reforhandle prinsippene med amerikanerne.

Amerikanske folkevalgte har avvist at en handelsavtale mellom Sør-Korea og USA vil tre i kraft før sørkoreanerne åpner markedet for amerikansk kjøtt.

Demonstrantene beskylder Lee for ikke å bry seg om befolkningens bekymring for kvaliteten på maten de spiser. De mener Lee ga etter for amerikansk press for å bidra til at Kongressen vedtok frihandelsavtalen.

(NTB)

SINTE: Flere titusen mennesker har deltatt i protestene mot at myndighetene har fjernet importforbudet. Foto: AFP/SCANPIX
SINTE: Flere titusen mennesker har deltatt i protestene mot at myndighetene har fjernet importforbudet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
<B>SØKTE AVSKJED</B>: Statsminister Han Seung-soo leverte sin og regjeringens avskjedssøknad tirsdag