Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Koreas svar til Trumps avgjørelse: - Vi prøver å forstå hva Trump mener

Donald Trump har avlyst møtet med Kim Jong-un.

AVLYSER MØTE: USAs president Donald Trump avlyser møtet. Foto: NTB scanpix
AVLYSER MØTE: USAs president Donald Trump avlyser møtet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten i den siste uttalelsen din, føler jeg det er upassende at vi har dette møtet på nåværende tidspunkt. Derfor representerer dette brevet at møtet ikke vil finne sted, sier Donald Trump i en uttalelse.

Han sier at han heller vil møte Kim Jong-un en annen gang.

Trump og Kim Jong-un skulle i utgangspunktet ha møtes for første gang i Singapore 12. juni. Det har de siste dagene vært knyttet stor spenning rundt møtet - og det var frykt for at møtet ville bli avlyst.

Ifølge Huffington Post manglet Sør-Korea ord etter at det ble kjent at Donald Trump avlyste møtet

I en uttalelse sier Sør-Koreas talsmann Kim Eui-kyeom at «Vi prøver å forstå hva President Trump mener».

FNs generalsekretær Antonio Guterres har uttrykt dyp skuffelse over Trumps avlysning av møtet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg er dypt bekymret etter at møtet i Singapore mellom USAs president og lederen for Nord-Korea er avlyst, uttalte han.

Han oppmuntret partene til å fortsette sin dialog for fred og for å fjerne atomvåpen på Koreahalvøya.

Brev til Kim

Dette skriver Donald Trump i brevet til Kim Jong-un:

«Vi setter pris på tiden og tålmodigheten du har vist i forhandlingene og diskusjonene i forbindelse med dette toppmøtet begge parter har ønsket i lang tid. Det skulle finne sted i Singapore den 12. juni. Vi ble informert om at møtet var ønsket av Nord-Korea, men for oss er det irrelevant. Jeg har sett fram til å være der med deg. Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten i den siste uttalelsen din, føler jeg det er upassende at vi har dette møtet på nåværende tidspunkt. Se på dette brevet som en bekreftelse på at møtet ikke finner sted. Det er det beste for begge parter, men dessverre for verden. Du snakker om dine kjernefysiske evner, men våre er så «massive og kraftige» at jeg ber til gud om at de aldri vil bli tatt i bruk Jeg følte vi var i ferd med å bygge en flott dialog oss imellom, og når alt kommer til alt er det den dialogen som betyr noe. Jeg ser veldig fram til å møte deg en dag. I mellomtiden vil jeg takke deg for at du har sluppet fri gislene som nå er hjemme med sine familier. Det var en flott gest, og noe som ble satt pris på. Dersom du endrer mening om dette viktige toppmøtet, ikke nøl med å ringe eller skrive til meg. Verden, og Nord-Korea spesielt, har mistet en stor mulighet for varig fred, velstand og rikdom. Den tapte muligheten er et sørgelig øyeblikk i verdenshistorien».

Etter flere måneder med tilsynelatende sakte men sikker bedring i forholdet mellom Nord-Korea og USA, vakte det oppsikt da Kim Jong-un og Nord-Korea i forrige uke plutselig truet med å avlyse møtet med Donald Trump.

Nyhetsbyrået AFP melder at FNs leder er svært bekymret etter Trumps avlysning av møtet med Nord-Korea.

Truet med «Libya-modell»

Flere har lagt skylden for det forverrede samarbeidsklimaet på én mann: Krigshauken John Bolton, Donald Trumps relativt nytilsatte nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Ved flere anledninger den siste tida har han tatt til orde for en «Libya-modell» når det gjelder Nord-Korea. Det Bolton da har i tankene er at Muammar al-Gaddafi la ned sitt atomvåpenprogram i 2003, mot at sanksjoner mot landet ble løftet.

Det er ikke sånn det nordkoreanske regimet ser på det. For, som de aller fleste husker, ble Gaddafi styrtet og brutalt drept av sine motstandere. Og det er det nordkoreanerne ser for seg når Bolton nevner «Libya-modellen», noe som kom klart til uttrykk i en uttalelse fra Nord-Koreas viseutenriksminister i forrige uke.

Provoserende uttalelser fra Pence

USAs visepresidents, Mike Pence, uttalelser tidligere denne uka skal også ha helt enda mer bensin på bålet.

Tidligere denne uka uttalte Pence at:

- Det var litt snakk om Libya-modellen i forrige uke, og som du vet så har presidenten gjort det klart at dette bare vil ende som den dersom Kim Jong-un ikke gjør en avtale, sa Pence mandag, ifølge CNN.

Pence uttalelser har ikke gått upåaktet hen i Nord-Korea ifølge Nord-Koreas viseutenriksminister Choe Son-hui.

- Sett i lys av bemerkninger fra høytstående amerikanske politikere, som fremdeles ikke har sett denne virkeligheten, og sammenlikner Nord-Korea med Libya, som møtte en tragisk skjebne, så tenker jeg at de vet veldig lite om oss, sier Choe.

Hun beskrev USAs visepresidents uttalelser som løsslupne og uforskammede.

Tok æren for historisk møte

I april innledet Nord-Koreas president Kim Jong-un og den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in et toppmøte i grensebyen mellom de to landene.

Møtet var historisk. Kim er den første nordkoreanske lederen til å krysse grensen til Sør-Korea siden 1953.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har uttrykt begeistring for den amerikanske presidenten. Han har gitt Trump den fulle æren for dialogen som har oppstått mellom Nord- og Sør-Korea.

Vil nominere Trump til Nobels fredspris

Trump selv har også tatt æren for møtet på Koreahalvøya.

- Moon gir oss en enorm del av æren. Han gir oss all æren. Jeg hadde folk fra «fake news» i morges som spurte: Hva mener du, President Trump, at du hadde med dette å gjøre? La meg si det: Hva med alt, sa en særdeles oppglødd Trump under et valgkampmøte i Michigan i slutten av april.

En gruppe republikanere i Kongressen har også skrevet brev til Nobelkomiteen og ber om at årets fredspris går til president Donald Trump.

At Trump nå trekker seg fra møtet som hans tilhengere mente kunne gi ham fredsprisen blir bemerket på Twitter.

«Trump, den beste forhandleren noensinne, har avlyst et møte han trodde ville skaffe ham Nobels fredspris»,skriver Twitter-brukeren «Red».

Sør-koreanske medier meldte etter det historiske møtet på Koreahalvøya at Nord-Korea hadde besluttet å stenge anlegget for atomprøvesprengninger og inviterer utenlandske eksperter til å gjennomgå landet, ifølge AP.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media