Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Været

Sør-Norge kan fortsette å kose seg med sola. I Nord-Norge kommer det snø.

Varmegradene har kommet tilbake, og de forsvinner ikke med det første. Men i Nord-Norge er det atskillig dystrere utsikter for helga.

VARMEN FORTSETTER: Oslo fikk rekordvarme i mai, og nå er varmen tilbake, over hele landet! Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
VARMEN FORTSETTER: Oslo fikk rekordvarme i mai, og nå er varmen tilbake, over hele landet! Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det må tydeligvis bli enda litt verre før det kan bli bedre i nord. Lørdag varsler meteorologene om nysnø i fjellene i Nord-Norge, og det etter en måned med rekordmye regn.

Det er likevel ikke bare dårlige nyheter for nordlendingene. Søndag titter sola fram, og statsmeteorolog Kristian Gislefoss kan melde om grader helt opp på 20-tallet for enkelte deler av Nord-Norge.

- Vi har jobba i lang tid for å sende varmen nordover, men det har gått sakte. Men nå har vi jobba overtid i sør, så det ser ut til at vi begynner å få det til, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Han har med andre ord gode nyheter å komme med, og denne gangen gjelder det for hele landet - men ikke helt med en gang.

DIREKTE: Med temperatur-rekorder over hele landet, er det spesielt ett sted det blir varmt - bilen. Minner om at det er en veldig uoffisiell måling. Vi bruker steketermometer, og er ikke nøyaktig vitenskap. Video: Per Ervland Vis mer

- Det ligger faktisk an til en bedring i Nord-Norge etter hvert. Det ble riktignok satt nedbørsrekord i Tromsø for juni i dag tidlig, og det er enda noen regnværsdager igjen denne måneden. Men utover neste uke ligger det an til å bedre seg, kan han fortelle.

Til uka kan det altså bli både sårt tiltrengt sol, og et tosifret antall grader for nordlendingene.

- Jeg regner med at i løpet av neste uke vil i hvert fall enkelte steder i Nordland, Troms og Finnmark se 20-tallet. Kanskje ikke i Tromsø sentrum, for der har du havet like ved, men Bardufoss, for eksempel, har gode muligheter.

Med andre ord kan deler av Nord-Norge omsider finne fram sommertøyet.

- De kan grave fram badetøy, shorts og solkrem, lover Gislefoss.

Og for å gjøre saken enda bedre; denne gangen blir været bra over stort sett hele landet.

- Det stemmer. Det blir absolutt best i sør, her er det varmt vær og høye temperaturer i alle fall i dag.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

Han advarer om at vi allerede fredag kan merke en lavere temperatur, men alt er jo relativt.

- Det kan falle åtte-ti grader i morgen, men da er vi fortsatt et stykke over 20 grader. Så får vi se hvor høyt vi kommer opp mot 30 grader, eller om det holder seg på 25 over helga. Men det blir fint framover, lover meteorologen.

Han understreker at med fint vær kommer også skogbrannfare.

- Det er lite som tyder på noe særlig nedbør de neste dagene, så å fyre opp ild er en dårlig deal, sier Gislefoss.

Til og med i Midt-Norge kan meteorologen melde om lysere tider, dog ikke før i helga.

- Både i dag og i morgen er det regn og regnbyger, og en temperatur på rundt ti grader. Men det stiger i helga, så vi er fort oppe på rundt 20 grader på søndag. Så blir det noen perioder med sol også der oppe, kan han love.

Dermed er konklusjonen klar; det kan være på tide å ta en runde i vaskemaskina med badetøyet hvis du er i sør, og i Nord-Norge er det endelig på tide å ta det fram!

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer