Sør-Sudan hevder Sudan bombet oljefelt

Khartoum avviser anklagene blankt.

SUDANSKE TROPPER: Bildet er hentet fra en video AFP har fått tak i, og viser sudanske soldater og sivile ungdommer ved en ødelagt tanks i slutten av mars i år. Foto: AFP PHOTO / STR/NTBSCANPIX
SUDANSKE TROPPER: Bildet er hentet fra en video AFP har fått tak i, og viser sudanske soldater og sivile ungdommer ved en ødelagt tanks i slutten av mars i år. Foto: AFP PHOTO / STR/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Sudans president Omar al-Bashir sa søndag at forhandlinger med Sør-Sudan er uaktuelt før landet har trukket tilbake sine styrker fra oljeregionen.

Sør-Sudans informasjonsminister Barnaba Marial Benjamin sier bombingen av oljeinstallasjonen forårsaket store skader.

- Akkurat nå bomber de det sentrale prosesseringsanlegget og tankene sønder og sammen, sa Benjamin til journalister i Sør-Sudans hovedstad Juba søndag.

Flere kamper Sudans informasjonsminister avviser anklagene blankt. Til fjernsynskanalen Al Jazeera sa han at Sudan ikke ødela og ikke kommer til å ødelegge oljeinstallasjonene.

Siden Sør-Sudan tok kontrollen over oljefeltet i Heglig tirsdag, har det vært flere sammenstøt mellom de to landene. Sudans hær gikk i helgen inn i det omstridte grenseområdet og støtte sammen med sørsudanske soldater.

Ifølge sørsudanske kilder ble flere sivile drept da et sudansk fly bombet Bentiu, hovedstaden i grensestaten Unity lørdag. En talsmann for det sørsudanske militæret SPLA hevdet søndag at sudanske fly fortsatte bombingen av deres stillinger.

Fare for storkrig Kampene er de verste siden fredsavtalen mellom de to landene ble undertegnet i 2005. Alvoret i anklagene understreker imidlertid hvor nær de to landene er ved å støte sammen i en ny storkrig.

Begge parter kommer jevnlig med motstridende påstander og begrenset tilgang til den avsidesliggende regionen gjør det vanskelig å bekrefte beskyldningene.

Egypts utenriksminister Mohamed Kamel Amr var i helgen i Sudans hovedstad Khartoum i et forsøk på å forhandle mellom de to landene.

Krever tilbaketrekking Bashir er positiv til det egyptiske initiativet, men sier forhandlinger med naboen er uaktuelt.

- Sudan gjentar sitt uttalte og urokkelige standpunkt at det ikke vil forhandle med Sør-Sudan såfremt det trekker tilbake sine styrker fra Heglig-regionen, melder det statlige nyhetsbyrået SUNA. De siterte Bashir etter møtet med Amr.

Da Sør-Sudan løsrev seg fra sin storebror i nord, tok landet med seg tre firedeler av de dyrebare oljeressursene. Bare Heglig og noen få andre installasjoner ble igjen i nord.

Inntektstap Partene er fortsatt ikke enige om hvor grensa skal gå, eller hvordan oljeinntektene skal fordeles. Kamper mellom de to nabolandene har allerede stanset produksjonen ved anlegget i Heglig, noe som gjør at Sudans oljeproduksjon på 115.000 fat daglig er halvert. Striden om oljen har ført til at Sør-Sudan har stanset all oljeproduksjon, noe som betyr enorme inntektstap på begge sider.

Opptrappingen av volden de siste ukene har foreløpig knust alt håp om at de to landene kan bli enige om den 1.800 kilometer lange grensa, delingen av nasjonal gjeld og statusen til borgerne på begge siden av grensa.

(NTB)