Sør-Sudan lover å trekke seg ut av Sudan

Sør-Sudan vil trekke sine soldater ut av det omstridte Heglig-området i Sudan innen tre dager, sier en talsmann for president Salva Kiir.

SØR-SUDANSK TILBAKETREKKING:  Informasjonsminister Barnaba Marial i Sør-Sudan sa til journalister i Juba fredag at SPLA-styrkene har fått ordre om trekke seg ut av Heglig, der det ligger et viktig oljefelt. Her sammen med talspersonen for den Sør-sudanske hæren Colonel Philip Aqoir. Foto: PHILIP DHIL/EPA
SØR-SUDANSK TILBAKETREKKING: Informasjonsminister Barnaba Marial i Sør-Sudan sa til journalister i Juba fredag at SPLA-styrkene har fått ordre om trekke seg ut av Heglig, der det ligger et viktig oljefelt. Her sammen med talspersonen for den Sør-sudanske hæren Colonel Philip Aqoir. Foto: PHILIP DHIL/EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonsminister Barnaba Marial sa til journalister i Juba fredag at SPLA-styrkene har fått ordre om trekke seg ut av Heglig, der det ligger et viktig oljefelt.

- En ordnet tilbaketrekking skal begynne med øyeblikkelig virkning, og den skal være ferdig i løpet av tre dager, sa Marial.

Han sa at Sør-Sudans ønske er at Hegligs status blir fastslått gjennom internasjonal mekling.

En langvarig strid om olje eskalerte bratt i forrige uke da sørsudanske styrker okkuperte det strategisk viktige området Heglig, ett av få oljefelt som Khartoum beholdt kontrollen over etter at Sudan ble delt i fjor sommer. Sudan svarte med bombeangrep mot sør.

Kampene er de verste siden fredsavtalen ble undertegnet i 2005. De to landene har begge beskyldt hverandre for å ville starte en ny krig.

En amerikansk utsending som torsdag hadde samtaler med begge parter, sier at begge sider ønsker å unngå full krig, trass i den krigerske retorikken.

(NTB)