FORDREVNE: Over 24.000 fordrevne  holder til på FNs base i Juba i Sør-Sudan. Forholdene er elendige, og risikoen for sykdommer er enorm, advarer Leger Uten Grenser.
Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
FORDREVNE: Over 24.000 fordrevne holder til på FNs base i Juba i Sør-Sudan. Forholdene er elendige, og risikoen for sykdommer er enorm, advarer Leger Uten Grenser. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpixVis mer

Sør-Sudan «tilbake i krig»: - Vi holder presidenten ansvarlig, sier Brende

Nye kamper mellom soldater lojale mot presidenten og soldater som støtter visepresidenten søndag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 9. juli 2011 ble Sør-Sudan erklært selvstendig etter en folkeavstemning der flertallet stemte for en løsrivelse fra Sudan. Både sør-sudaneserne og det internasjonale samfunnet feiret - verden hadde fått et nytt land. Men på fem år har det meste gått galt.

Søndag ettermiddag sa visepresident Riek Machar sin talsmann til BBC at landet nå er «tilbake i krig».

FNs sikkerhetsråd er hasteinnkalt søndag for å diskutere situasjonen i Sør-Sudan etter at det er brutt ut nye kamper i helgen.

– Jo lenger kamphandlingene pågår, jo vanskeligere vil det bli å stanse dette, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Sør-Sudans president Salva Kiir sammen med visepresident og tidligere opprørsleder Riek Machar i presidentpalasset, samme dag som nye kamper brøt ut mellom Kiirs og Machars styrker. Foto: Reuters / NTB scanpi
Sør-Sudans president Salva Kiir sammen med visepresident og tidligere opprørsleder Riek Machar i presidentpalasset, samme dag som nye kamper brøt ut mellom Kiirs og Machars styrker. Foto: Reuters / NTB scanpi Vis mer

Urolig i hovedstaden Juba

- Situasjonen i Sør-Sudan er svært kritisk og uoversiktlig, sier Brende videre.

Nye kamper brøt søndag ut i hovedstaden Juba mellom soldater som er lojale mot presidenten og dem som støtter visepresidenten, skriver NTB. Minst 272 mennesker skal være drept bare torsdag.

Brende og resten av verdenssamfunnets klare budskap til Sør-Sudans rivaliserende ledere, president Salva Kiir og visepresident Riek Machar, er at de må ta ansvar for å stanse de pågående kamphandlingene umiddelbart.

- La meg understreke at vi holder president Salva Kiir og visepresident Riek Machar ansvarlige for situasjonen, og maner dem til å få en umiddelbar stans og unngå eskalering, sier Brende.

- Situasjonen er virkelig ille

Det er registrert både skuddveksling, artilleriild og ild fra stridsvogner og helikoptre i kampene mellom tidligere opprørere og regjeringssoldater i et område av byen som ligger like ved en FN-base.

Vitner melder at leiren til FN-delegasjonen i Sør-Sudan (UNMISS), der 25.000 interne flyktninger bor, er rammet av kampene. Også UNMISS selv melder om skuddveksling rundt leiren.

Generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson var fra 2011 til 2014 leder av denne leiren, som FNs spesialutsending i Sør-Sudan.

- Situasjonen er virkelig ille. Jeg har mange falne hos oss. Jeg tror det kan være mellom 50 og 60, i tillegg til dem fra i går, sier en offiser i leiren. Han legger til at noen av de døde er sivile.

- Fare for at fredsavtalen ikke blir gjennomført

AFP PHOTO / CHARLES ATIKI LOMODONG
AFP PHOTO / CHARLES ATIKI LOMODONG Vis mer

Frafjord Johnson mener at situasjonen i det unge landet er svært uoversiktlig. Hun er for tiden på ferie i Nairobi, og har vært i kontakt med FN-folk i Sør-Sudan de siste timene.

- Jeg følger med og har vært i dialog med mange av aktørene nå de siste døgnene. Det har vært trefninger i ganske stort omfang den siste uka, og på fredag var det en større trefning, sier Frafjord Johnson til Dagbladet på telefon fra Kenyas hovedstad.

Johnson forteller at lederne i landet har hatt diskusjoner om hvordan de skal løse dette, og at de i går manet til ro. Men så har det igjen vært uroligheter i dag, og situasjonen virker veldig uoversiktlig.

- Jeg tror ikke det blir en ny borgerkrig, det har de verken penger eller ressurser til. Men det er fare for at fredsavtalen nå ikke blir gjennomført, og det kan bli flere trefninger, sier Johnson.

EN ÆRE: Det var en ære å få være med på Sør-Sudans utvikling som selvstendig nasjon, mener Hilde Frafjord Johnson. Hun var FNs øverste militære og politiske sjef i Afrikas yngste land.
Foto: Bibiana Piene / SCANPIX
EN ÆRE: Det var en ære å få være med på Sør-Sudans utvikling som selvstendig nasjon, mener Hilde Frafjord Johnson. Hun var FNs øverste militære og politiske sjef i Afrikas yngste land. Foto: Bibiana Piene / SCANPIX Vis mer

Frykt for borgerkrig

Lørdag morgen ble minst 150 lik brakt til et likhus i Juba etter intens skuddveksling fredag mellom eks-opprørere og regjeringssoldater som i henhold til en fredsavtale egentlig skulle ha patruljert sammen.

Kampene brøt ut mens president Salva Kiir og visepresident Riek Machar satt i et møte i presidentpalasset.

En skjør våpenhvile ble innført lørdag, dagen da landet skulle feiret sin femårsdag som selvstendig nasjon, men freden ble brutt igjen søndag.

De nye kampene skaper frykt for at Sør-Sudan igjen skal skli inn i en blodig borgerkrig lik den som kostet titusener av mennesker livet fra 2013 til en fredsavtale ble undertegnet mellom Kiir og Machar tidligere i år

Skrev bok om Sør-Sudan

DRAMATISK: Journalister liggende på gulvet i et presserom i presidentpalasset i Sør-Sudan etter at bygningen ble beskutt lørdag, rett før en planlagt pressekonferanse med presidenten Salva Kiir Mayardit. Foto: dpa
DRAMATISK: Journalister liggende på gulvet i et presserom i presidentpalasset i Sør-Sudan etter at bygningen ble beskutt lørdag, rett før en planlagt pressekonferanse med presidenten Salva Kiir Mayardit. Foto: dpa Vis mer

For få uker siden lanserte Frafjord Johnson boka "South Sudan - The Untold Story", som handler om situasjonen i Sør-Sudan. Ifølge Johnson gir boka et ærlig innblikk i hvordan landet har utviklet seg siden frigjøringen i 2011, og til verdens nest største humanitære krise.

Derfor syns den nåværende generalsekretæren i KrF at er det en utfordring å oppsummere hvordan det egentlig har gått med Sør-Sudan, siden løsrivelsen fra Sudan, på bare noen få setninger.

- Jeg har jo skrevet en hel bok om dette, og borgerkrigen i 2013 var definitivt ikke en positiv utvikling. Nå er situasjonen alvorlig, og det er fare for at fredsavtalen ikke blir gjennomført, sier Johnson, som ikke tror det vil bli en ny borgerkrig.

Troikaen

Norge har som en del av den såkalte Troikaen nær kontakt med representanter for begge partene, opplyser utenriksministeren. I tillegg har lederen for den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD tatt initiativ til et møte mandag, skriver NTB.

- Vi må i det lengste forsøke å unngå at landet kastes ut i en ny krig, etter at partene er blitt enige om å gjennomføre en fredsavtale, sier Brende.