Sør-Sudan vil ikke stanse framrykking mot nord

- Jeg sier alltid at vil ikke vil gå til krig, men dersom vi blir provosert som dette, må vi forsvare oss, sier Sør-Sudans president Salva Kiir.

STANSER IKKE: Presidenten i Sør-Sudan Salva Kiir sier at han ikke vil stanse framrykkinga mot nord. Her under en pressekonferanse i februar. Foto: SCANPIXNTBREUTERS/ Isaac Billy/United Nations Mission in South Sudan/Handout
STANSER IKKE: Presidenten i Sør-Sudan Salva Kiir sier at han ikke vil stanse framrykkinga mot nord. Her under en pressekonferanse i februar. Foto: SCANPIXNTBREUTERS/ Isaac Billy/United Nations Mission in South Sudan/HandoutVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sudan bombet torsdag for første gang siden fredsavtalen i 2005 en større by, Bentiu, på sørsudansk side av grensa.

Ifølge eksperter kan bombingen ha vært et svar på at sørsudanske styrker tidligere denne uka rykket inn i det omstridte Heglig-området, som Sudan henter størsteparten av sine oljeinntekter fra.

Både Sudan, FN og Den afrikanske union (AU) krever at Sør-Sudan trekker styrkene tilbake. Men i en tale til parlamentet torsdag truet Kiir i stedet med å sende styrker til et annet omstridt grenseområde, Abyei, dersom ikke Sudan trekker ut sine styrker derfra.

- Jeg vil ikke gi styrkene ordre om å trekke seg ut fra Heglig, sa Kiir.

- Jeg sier alltid at vil ikke vil gå til krig, men dersom vi blir provosert som dette, må vi forsvare oss, la han til.

I 2008 var Sudan og Sør-Sudan, som ble delt i to selvstendige stater i fjor, på randen av en ny borgerkrig om Abyei. FN har fortsatt en observatørstyrke i området.

(NTB)