Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sør-Sudans president: - Hæren er klar til krig

Regjeringshæren er klar til en større offensiv mot opprørsstyrkene.

KLARE: Styrker fra den sørsudanske regjeringshæren (SPLA) er klare for en stor konfrontasjon med opprørsstyrkene. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KLARE: Styrker fra den sørsudanske regjeringshæren (SPLA) er klare for en stor konfrontasjon med opprørsstyrkene. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringshæren i Sør-Sudan er klar til en større offensiv mot opprørsstyrkene, ifølge landets president. Faren for en fullskala borgerkrig rykker stadig nærmere.

Hæren er nå klar til å gå mot Bor, opplyste president Salva Kiir til nasjonalforsamlingen mandag. Byen har siden onsdag i forrige uke vært under kontroll av opprørsstyrkene til tidligere visepresident Riek Machar.

Ifølge Kiir er angrepet blitt utsatt for å gi USA tid til å frakte ut amerikanske statsborgere fra Bor, som ligger om lag 200 kilometer nord for Juba.

Utsending fra UD Norges fungerende spesialutsending for Sør-Sudan, Gunnar Holm, er på vei til det urolige landet og kommer trolig til hovedstaden Juba tidlig i romjula.

- Han skal ha samtaler med politiske ledere og beslutningstakere i Juba og kontakt med de andre landene som har sendt spesialutsendinger, sier pressevakt Frode O. Andersen i UD til NTB.

Norge, USA og Storbritannia, som utgjør den såkalte Sudan-troikaen, har alle uttrykt dyp bekymring for situasjonen.

Krever løslatelser Sør-Sudans opprørsleder Riek Machar sa mandag at han er villig til å gå i dialog med myndighetene, men ikke før flere av hans medhjelpere er løslatt og evakuert til Addis Abeba. Kravet avvises kontant av landets regjering.

- Det er utelukket at vi vil løslate noen som er anklaget for statskupp, sier informasjonsminister Michael Makuei.

Han avfeier også Machars opplysninger om at opprørerne kontrollerer oljefeltene i delstatene Unity og Øvrenilen.

- Det er ønsketenkning, hevder ministeren.

Ifølge USAs spesialutsending til Sør-Sudan, Donald Booth, skal Kiir selv ha sagt at han er villig til å starte samtaler så fort motparten er klar.

Imens forbereder amerikanske myndigheter seg på at enda flere personer må evakueres. Styrker i USAs Afrika-kommando flyttes slik at de skal ha mulighet til å reagere raskt på eventuelle forespørsler fra utenriksdepartementet om at amerikanerne og andre må evakueres.

Rakner Opptrappingen av konflikten skjer parallelt med at advarslene fra verdenssamfunnet mot nye blodsutgytelser tiltar i styrke.

Mandag advarte FN igjen om at situasjonen i Sør-Sudan er i ferd med å rakne fullstendig, bare drøyt to år etter at verdens yngste nasjon fikk sin etterlengtede selvstendighet.

- For en uke siden ville det vært vanskelig å se for seg at ting ville bryte sammen i så stor grad, sier FNs humanitære sjef i Sør-Sudan Toby Lanzer.

Krigsfaren har igjen sendt hundretusenvis av sørsudanere på flukt ut i bushen, ifølge FN.

Oljeby tatt Søndag kveld kom det meldinger om at Machars styrker også har tatt kontroll over Bentiu, hovedstaden i den oljerike delstaten Unity. Drøyt 95 prosent av Sør-Sudans inntekter kommer fra oljen, og store oljeinstallasjoner ligger rundt Bentiu.

Bakgrunnen for den eskalerende konflikten er en maktstrid mellom Riek Machar og Salva Kiir. Presidenten beskylder sin avsatte visepresident for å prøve å kuppe makten, mens Machar krever at Kiir går av.

De to kommer fra de etniske folkegruppene dinka og nuer, og den politiske maktkampen truer med å utvikle seg til en brutal krig langs etniske skillelinjer.

Mellom 1991 og 2001 sto dinkaer og nuere mot hverandre i den blodige borgerkrigen i Sudan.

Kiir anklager også Machar for å mobilisert nuermilitsen «Den hvite hæren», som ble beryktet for sin svært brutale framferd under borgerkrigen.

- Trist jul Kiir gjentok mandag at han er villig til å møte Machar ved forhandlingsbordet.

- Men Machar må komme til forhandlingsbordet uten betingelser, understreker Kiir.

Den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD har tilbudt seg å mekle mellom partene. IGAD var også en sentral aktør i arbeidet med fredsavtalen som fikk slutt på den over tjue år lange borgerkrigen, og som banet vei for Sør-Sudans løsrivelse i 2011.

- Denne julen blir ikke som de to foregående. I år kommer vi til å sørge over våre kjære vi har mistet i denne meningsløse krigen, sier Kiir.

(NTB)