Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sørafrikaner blir romturist

Internett-rikingen Mark Shuttleworth er kresen på sine reisemål. Til neste år ser det ut til at turen går til den internasjonale romstasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28-åringens drømmeferie blir sannsynligvis godkjent av de russiske romfartsmyndighetene i løpet av ei uke. Hvis romfartsmyndighetene i USA, Europa, Japan og Canada sier ja, tar Shuttleworth en Soyuz-rakett til den internasjonale romstasjonen ISS i april 2002.

Sørafrikaneren tviler ikke på at han får besøke ISS.

- Mark har fått tilpasset romdrakten sin allerede. Nå gjenstår bare formaliteter, sier en talsmann for Shuttleworth til New Scientist.

Problemer og uenighet

I oktober lå det an til at nettmillionæren ikke skulle få sin drøm oppfylt. Men nå er uenighetene mellom sørafrikaneren og russerne løst, og Shuttleworth får følge i fotsporene til verdens første romturist, Dennis Tito.

NASA ville til å begynne med ikke slippe den 60-åringe Tito ombord i romstasjonen. Men Shuttleworth kan vente seg mindre motstand fra de amerikanske romfartsmyndighetene. NASA er blitt mer positive til kommersiell romturisme, og

har nå begynt å utarbeide kriterier eventuelle romturister må fylle for å kunne besøke ISS.

TV-astronauter

Et amerikansk produksjonsselskap planlegger i disse dager et tv-program som skal hete «Ancient Astronauts». Programmets to heldige vinnere skal også få bli med russiske raketter til romstasjonen. Men selv om russerne er positive, har de andre ISS-partnerne ennå ikke sagt ja. Og de må de, hvis vinnerne skal få premien sin.

POPULÆR:Romstasjonen ISS er i ferd med å bli populært reisemål for de veldig rike.Foto:SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!