POSERTE: Sudans president Omar al-Bashir (til venstre) poserte sammen med de andre statslederne under åpningen av toppmøtet i Den afrikanske union (AU) i Johannesburg, til tross for meldingene om at en domstol i landet har lagt ned utreiseforbud for ham. Her sammen med Kongos president Denis Sassou Nguesso. Foto: Siphiwe Sibeko / REUTERS / NTB scanpix
POSERTE: Sudans president Omar al-Bashir (til venstre) poserte sammen med de andre statslederne under åpningen av toppmøtet i Den afrikanske union (AU) i Johannesburg, til tross for meldingene om at en domstol i landet har lagt ned utreiseforbud for ham. Her sammen med Kongos president Denis Sassou Nguesso. Foto: Siphiwe Sibeko / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Sørafrikansk domstol nekter Bashir utreise

- Forpliktet til å pågripe ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sør-Afrikas høyesterett har utstedt et midlertidig utreiseforbud for Sudans president Omar al-Bashir, som er på besøk i landet.

Utreiseforbudet gjelder til domstolen har behandlet en fengslingsbegjæring som en rettighetsgruppe har framsatt mot Bashir i forbindelse med besøket.

Høringen finner skal finne sted seinere søndag.

Ber om pågripelse Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har bedt Sør-Afrika om å pågripe presidenten, som ankom Johannesburg søndag for å delta på et toppmøte i Den afrikanske union (AU).

- Vi ber Sør-Afrika, som alltid har støttet opp om domstolen, gjøre alt de kan for å iverksette arrestordre, heter det i en uttalelse fra ICC i forbindelse med besøket.

ICC skriver videre at det vil kunne få svært negative konsekvenser dersom et medlemsland ikke bidrar til å pågripe Bashir.

- Sør-Afrika er forpliktet til å pågripe ham. Dersom de ikke gjør det, havner de i samme bås som afrikanske land som ikke har respekt for menneskerettigheter. Dette er en test for Sør-Afrika, sier menneskerettsaktivisten Gabriel Shumba til AFP.

Amnesti Det er imidlertid uklart om landet kommer til å følge oppfordringen. President Jacob Zumas regjering har innført amnesti for alle ledere og delegater som reiser til landet for å delta på AU-møtet.

ICC har tiltalt Bashir for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten for angrep mot sivile under Darfur-konflikten.

Ifølge FN krevde Darfur-konflikten over 300 000 menneskeliv, og 2,5 millioner mennesker ble drevet på flukt. Sudanske myndigheter mener imidlertid at maks 10 000 mennesker mistet livet i konflikten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer