Sørafrikansk «jomfrustipend» er i strid med grunnloven

Stipendet bør droppes, konkluderer likestillingskommisjon.

DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som har fått stipend i Uthukela-distriktet, har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI / NTB scanpix
DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som har fått stipend i Uthukela-distriktet, har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I Uthukela-distriktet sørøst i Sør-Afrika mottar 16 kvinnelige universitetsstudenter et stipend, som tidligere i år møtte mye motbør.

Årsaken til motstanden er at hver av de 16 studentene forplikter seg til å forbli jomfruer så lenge de mottar stipendet.

Måtte framskaffe sertifikat

Ordfører Dudu Mazibuko fortalte at intensjonen bak kyskhetskravet var å «redusere HIV, aids og uønskede svangerskap» blant unge jenter i Uthukela-distriktet, og at studentene vil få stipendet så lenge de studerer og «så lenge de kan framskaffe et sertifikat som sier at de har beholdt jomfrudommen».

Stipendet ble omtalt som «et brudd på rettigheten og verdigheten» til jentene og det ble også pekt på at stipendet kunne være diskriminerende mot gravide og gutter.

Strider med grunnloven

Og nå slår likestillingskommisjonen i Sør-Afrika fast at stipendet er i strid med grunnloven, skriver BBC.

«Dette går mot etoset i de konstitusjonelle bestemmelsene om likeverd, likestilling og diskriminering», lød dommen fra kommisjonen, som så på saken etter å ha fått den tilsendt fra menneskerettighetsorganisasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer