DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som har fått stipend i Uthukela-distriktet, har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI / NTB scanpix
DANS: En gang i året danser Zulu-jenter for kong Goodwill Zwelithini. Jentene blir testet i forkant, for de må være jomfruer for å være med på dansen. Jentene som har fått stipend i Uthukela-distriktet, har deltatt under dansen for kongen, og dermed bevist sin jomfrudom. Foto: AFP PHOTO / MARCO LONGARI / NTB scanpixVis mer

Sørafrikansk «jomfrustipend» er i strid med grunnloven

Stipendet bør droppes, konkluderer likestillingskommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Uthukela-distriktet sørøst i Sør-Afrika mottar 16 kvinnelige universitetsstudenter et stipend, som tidligere i år møtte mye motbør.

Årsaken til motstanden er at hver av de 16 studentene forplikter seg til å forbli jomfruer så lenge de mottar stipendet.

Måtte framskaffe sertifikat

Ordfører Dudu Mazibuko fortalte at intensjonen bak kyskhetskravet var å «redusere HIV, aids og uønskede svangerskap» blant unge jenter i Uthukela-distriktet, og at studentene vil få stipendet så lenge de studerer og «så lenge de kan framskaffe et sertifikat som sier at de har beholdt jomfrudommen».

Stipendet ble omtalt som «et brudd på rettigheten og verdigheten» til jentene og det ble også pekt på at stipendet kunne være diskriminerende mot gravide og gutter.

Strider med grunnloven

Og nå slår likestillingskommisjonen i Sør-Afrika fast at stipendet er i strid med grunnloven, skriver BBC.

«Dette går mot etoset i de konstitusjonelle bestemmelsene om likeverd, likestilling og diskriminering», lød dommen fra kommisjonen, som så på saken etter å ha fått den tilsendt fra menneskerettighetsorganisasjoner.

De slår også fast at jomfrudom ikke har noe med studier å gjøre.

Kommunen har blitt gitt 60 dager på å respondere på kommisjonens anbefaling, men har så langt ikke kommentert saken.

Mange tenåringsgraviditeter

Ordførerens kontor deler ut over 100 stipender til lovende studenter hvert år. Kvinnene som søkte på de omstridte stipendene har gått med på å ta jomfrutester regelmessig for å fortsette å få penger.

En undersøkelse fra 2013, utført av Statistics South Africa, fastslo at 5,6 prosent av sørafrikanske jenter i alderen 14 til 19 år var gravide.